EELDE – Nadat de cross van 7 juli al een groot succes was, is het nu de beurt aan de editie van 18 augustus aanstaande. De organisatie werkt er hard aan om de baan voor deze dag in goede conditie te brengen. Voorzitter Roelof Swartwolt van de Stichting Autocross Eelde heeft er in ieder geval zin in.

Dat Eelde momenteel decor is voor twee crosses komt door een beslissing die vlak na de herindeling werd gemaakt. Toen Eelde, Vries en Zuidlaren opgingen in de nieuwe gemeente Tynaarlo, werd niet veel later bekendgemaakt dat de Autocross van Bunne verplaatst werd naar de Koedijk. “In die tijd was het moeilijk om geschikt land te krijgen”, blikt Swartwolt terug. “De boer die eigenaar was van de grond in Bunne, had ook de grond in Eelde in zijn bezit. Hij opperde om de gemeente voor te stellen of de race in Bunne niet verplaatst kon worden naar Eelde. Toen de nieuwe gemeente was ontstaan werd dit proces in gang gezet.”

Vele jaren later is Eelde nog steeds decor voor de twee races. Traditiegetrouw is het weekend voor de TT in juni aan de beurt als racemoment, al gooide dit jaar het weer roet in het eten. De wedstrijd werd verplaatst naar 7 juli. Slechts twee week later, maar qua weer zag het er veel gunstiger uit. De zon scheen, het publiek genoot en de races waren van hoog niveau. Op 18 augustus hoopt Swartwolt op een dergelijke situatie. De stichting organiseert races in vijf categorieën, te weten de Prominentenklasse, de Damesklasse, de Rodeoklasse, de Vrije Standaardklasse en de Kever 2000 klasse. “Met name de Vrije Standaardklasse en de Kevers zijn echte smaakmakers voor de autocrossliefhebber”, vervolgt hij. “Voor deze klassen hebben we al respectievelijk dertig en vijftien aanmeldingen, een teken dat het autocross leeft.”

De autocrossers weten Eelde te vinden, een gevolg van een rechtlijnig beleid van de stichting. De deelnemers betalen in alle gevallen startgeld, er worden geen uitzonderingen gemaakt om vedetten binnen te halen. “En ze komen overal vandaan. In de Vrije Standaardklasse komen ze uit heel Noord-Nederland, evenals de Keverklasse. Ze moeten gewoon startgeld betalen, twintig euro per deelnemer. Aan het einde van de rit kunnen ze een mooi bedrag winnen uit de prijzenpot. Er doen aardig wat goede racers mee. William Polling bijvoorbeeld. Hij komt hier uit het dorp en heeft zeker talent. Ook Jacob Kuil van de gelijknamige bandenfabriek is erbij. De top is eigenlijk heel breed. Je kunt winnen, maar door pech of verkeerde keuzes ook zo wegzakken in het veld. Dat maakt deze sport ook zo mooi. Wie de snelste is en bekeken rijdt maakt een gerede kans op de overwinning.”

De stichting Autocross Eelde maakt zich alvast voorzichtig op voor een jubileum. Dit jaar wordt het nog niet gevierd, maar volgend jaar is het dan echt zo ver. De stichting bestaan dan 25 jaar. “We zijn in het seizoen 1988/1989 officieel begonnen met crossen. We broeden nog op iets spectaculairs, maar we hanteren wel het standpunt dat het niet ten koste moet gaan van de autocross zelf. De rijders komen hier graag. We willen dan ook niet dat er een smak geld naar iets spectaculairs gaat. We hebben liever een leuke en kleinere cross. In het verleden hadden we de vrachtwagenrace, maar door enkele incidenten zijn we daar in 2007 mee gestopt. De racers hadden onderling wat onenigheid met elkaar, wat zelfs tot gevaarlijke momenten leidde voor het publiek. Toen hebben we even kordaat moeten optreden. Wie niet luisteren wil moet maar voelen. De goede racers uitgezonderd hoor, die waren er ook genoeg. Alleen, het kon zo niet langer.”

Qua inschrijving verloopt het alweer vlot. “We zitten op zo’n 130 deelnemers. Dat is een aardig aantal, ook gezien de vakantieperiode. De Vrije Standaardklasse en de Keverklasse kunnen zich op de dag van de race nog inschrijven. Voor hen is dat lastig plannen, omdat deze racers vaak daags van tevoren nog ergens racen. Dan kan er zomaar iets gebeuren waardoor ze in Eelde niet kunnen racen. Toch lopen die inschrijvingen ook goed. Deelnemers kunnen zich tot 6 augustus inschrijven via het formulier op onze website: www.autocrosseelde.nl.”

 

Autocross Eelde