“Dat je elkaar later weer tegenkomt en vraagt: weet je nog?”

EELDE-PATERSWOLDE – “Mensen uit je eigen omgeving verbinden die je normaal gesproken niet treft”. Eeldenaar Marcel Elzerman (40) wil uit zijn leefomgeving een groep wandelaars, hardlopers en wielrenners samenbrengen om collectief de beruchte Franse berg de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Het initiatief staat vooralsnog in de kinderschoenen. “Ik wil nog niet te veel vastleggen. Ik wil eerst een groep bij elkaar krijgen. Pas dan kunnen we een concreet plan en takenpakket opstellen”, vertelt Elzerman.

Het idee van Elzerman vindt zijn oorsprong in de ernstige rugklachten die hij drie jaar geleden ondervond. De klachten namen zo erg toe, dat hij niet meer kon functioneren. Elzerman lag grotendeels plat, kon zijn eigen kinderen niet meer optillen en stond suf van de medicatie. Wat heeft het allemaal nog voor zin? Vroeg hij zich af. Hij schrok van die gedachte en besloot hulp te zoeken in het medische circuit. Een schrikbarend lange wachtlijst van anderhalve jaar bij het Martini Ziekenhuis in Groningen deed hem besluiten zijn heil elders te zoeken. Via-via kwam hij terecht in België en Duitsland en daar kon hij in april 2018 versneld onder het mes. Met pinnen en schroeven werd zijn rug verstevigd. Dat was het begin van het revalidatieproces.

“Ik ben altijd wel sportief geweest, maar door de rugklachten werd dat minder en minder. Na mijn operatie had ik een nieuwe uitdaging nodig en besloot ik de NN Marathon Rotterdam te lopen. Als ik niet in beweging blijf, dan nemen de rugklachten toe. Ik heb daarvoor wel een externe motivatie nodig. Als nieuwe uitdaging lijkt het mij geweldig om in groepsverband de Mont Ventoux te beklimmen als hardloper, wielrenner of als wandelaar. Daarvoor zoek ik mensen uit Eelde-Paterswolde en omgeving met een eigen verhaal die samen met mij en mijn vader dit willen ondernemen. Er zijn, denk ik, veel mensen die dit graag zouden willen, maar dit niet durven te organiseren. Met deze oproep wil ik die mensen verbinden. Het lijkt me geweldig om deze uitdaging met hun te delen. Samen waardevolle herinneringen maken. Dat je elkaar later nog eens in de supermarkt of zo tegenkomt en tegen elkaar zegt: weet je nog? Het is erg leuk om zoiets in gemeenschapszin te ondernemen”.

Elzerman heeft voor de beklimming van de Mont Ventoux drie disciplines op het oog: wandelen, hardlopen en wielrennen. Niet per se over verharde paden, maar voor bijvoorbeeld avontuurlijke ‘trail runners’ ook buiten de gangbare paden. De Mont Ventoux is een berg waaraan mythische verhalen kleven, van heroïsche sporters die stierven tijdens de beklimming. Met een gemiddelde stijging van 9% is de beklimming niet voor de poes. Vanuit het dorp Bédoin volgt een uitdagende klim van ruim 21 kilometer langs wijngaarden en bossen naar de kale top op 1912 meter hoogte.

“Als je echt naar het sportieve aspect kijkt, dan is de afstand vergelijkbaar met een halve marathon. Ik weet niet of het mij zal lukken om de top hardlopend te bereiken. De NN Marathon Rotterdam heb ik met veel pijn en moeite uitgelopen, maar bergopwaarts rennen is een ander soort belasting voor je lichaam. In Nederland kun je niet trainen in de bergen. Mijn vader heeft de Mont Ventoux eerder op de wielrenfiets beklommen en deed daar zo’n drie uur over. Het gaat ook niet om de tijd. Het gaat om de verbinding met je omgeving. Het is mooi meegenomen als je de Mont Ventoux uit fietst”.

Te veel vastleggen wil Elzerman nog niet. Eerst dient er een groep enthousiaste deelnemers gevonden te worden. Hij wil niet per se de ‘usual suspects’ van de wandel- of hardloopclub, hoewel die ook van harte welkom zijn, maar ook de mensen bereiken die (te) diep in hun eigen comfortzone zitten. Dan moeten ze wel willen, natuurlijk. Zodra er een groep enthousiaste deelnemers is gevonden, wil Elzerman bij elkaar komen om te bespreken hoe ze dit samen gaan organiseren. Wie regelt bijvoorbeeld de bus? Wie de overnachtingen? Moet het initiatief gekoppeld worden aan een bepaald goed doel? Elzerman wil het in eerste instantie nog open laten. Via Facebook is er reeds een pagina aangemaakt: ‘Eelde-Paterswolde naar de Mont Ventoux’, waar mensen contact kunnen opnemen met Elzerman. Al acht mensen uit het dorp, vier fietsers, twee hardlopers en twee wandelaars, hebben aangegeven wel oren te hebben naar deze gezamenlijke klim.

“Ik kan en wil het op dit moment nog niets kant-en-klaars aanbieden. Het is niet de bedoeling dat ik word gezien als de reisleider. Ik wil echt dat het een gezamenlijke reis en onderneming wordt. Wellicht is er een mogelijkheid om al in de voorbereiding samen te trainen, maar dat is geen verplichting. Als mensen het echt willen, dan denk ik dat we het organisatorische gedeelte zo voor elkaar kunnen krijgen. Het is verder ook niet de bedoeling om er een sociale gespreksgroep van te maken, maar het zou natuurlijk leuk zijn als we het ook gezellig kunnen hebben samen”.

Concreet zoekt Elzerman in eerste instantie mensen die enthousiast zijn over het initiatief. Tien tot vijftien man zou voldoende zijn om dit te realiseren. Bij een grotere groep dient er wellicht een grote touringcar geregeld te worden. Om dat rendabel te maken zijn er maximaal 50 tot 60 participanten nodig. Maar zover wil hij nog niet vooruit lopen. Eerst een leuke en enthousiaste groep bij elkaar krijgen, dat is het eerste doel. Dan bespreken hoe en wat.

“Eelde-Paterswolde is een forensendorp en gericht op de stad. Er gebeurt natuurlijk best veel in Eelde, de bloemencorso en zo. Maar het is best moeilijk om daar tussen te komen. Dat is toch echt iets van oude Eeldenaren. Dat is soms best een drempel voor iemand die hier oorspronkelijk niet vandaan komt, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor veel contact met dorpsgenoten. Ik weet zeker dat meer mensen dat zoeken. Daarom ben ik deze oproep gestart. En als het niet lukt om voldoende mensen op de been te krijgen, dan stap ik samen met pa in het vliegtuig of pakken we de trein en dan doen we het met z’n tweetjes. Dat kan, maar het lijkt me erg leuk om dit behalve met mijn vader ook te delen met anderen, zodat we samen herinneringen kunnen maken”.

Geïnteresseerd? Kijk op de facebookpagina ‘Eelde-Paterswolde naar de Mont Ventoux’