Vries-plaats-de-wereldBiologisch koken bij Plaats de Wereld

VRIES – Een biologische lasagne, pesto van de groenten uit de tuin, het kan allemaal bij Plaats de Wereld in Vries. Het initiatief van Johan en Yvonne Westerhof is al enkele jaren succesvol ontvangen in het dorp en met diverse workshops worden de inwoners dichterbij elkaar gebracht.

Want bij de moestuin zijn ruim twintig participanten betrokken, burgers die de verse groenten in de moestuin willen laten groeien. “We hebben ruim 25 mensen die meedoen in de tuin en die er wekelijks van eten”, aldus Yvonne Westerhof. De gewassen die er groeien zijn onder andere bedoeld voor de kookworkshops, zodat de participanten in de moestuin regelmatig heerlijk kunnen eten bij Plaats de Wereld. Afgelopen donderdag was er weer een kookworkshop onder leiding van Yvonne Westerhof. “We werken met een aantal basisrecepten die we kunnen maken van producten uit de tuin”, vertelde ze. “We hebben meer dan honderd soorten groenten in de tuin en vandaag gebruiken we zo’n twintig groenten.”

Aan enthousiasme bij de deelnemers dan ook geen gebrek. Er werden groenten gesneden voor het maken van een biologische lasagne en andere gerechten. De komkommer werd in stukjes gesneden, de bladsla werd schoongemaakt en de aardappels konden eveneens op een grondige reiniging rekenen. En de leeftijd van de deelnemers was uiteenlopend. Van de pakweg vijftien vrouwen die er waren was de jongste bijvoorbeeld een tiener. Zij was met haar oma mee, leerde bijvoorbeeld een stamppot te maken.

Het initiatief dat Plaats de Wereld heet is dan ook een succes, zo bleek ook afgelopen donderdag weer. “Het is een soort ontmoetingsplek in het dorp. Daarnaast heeft het ook een andere functie, want andere deelnemers leren bijvoorbeeld de taal door bij Plaats de Wereld te zijn. We hebben daarnaast tientallen vrijwilligers. Het enige wat we hier maken wat niet uit de eigen tuin komt is het brood. Voor de rest worden de gerechten hier voorbereid met de groenten die we zelf biologisch kweken.”

Na een workshop van ruim drie uur kwamen de gerechten op tafel, juist voor de liefhebbers die hier heerlijk van wilden genieten. Voorlopig is het even de laatste workshop, want Johan en Yvonne Westerhof gaan eerst even met vakantie. Maar over pakweg drie weken gaan de deuren van Plaats de Wereld weer volledig open. Ondertussen zijn de vrijwilligers wel druk in de weer met de zorg voor de moestuin. Want dat gaat ook in de vakantie namelijk gewoon door.