Een bos met eten voor mensen en liefde voor dieren en natuur

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

Voedselbos Glimmen, in de landgoedzone van Eelde-Paterswolde


GLIMMEN – Marlies Duran uit Schipborg en haar tweelingzus Madeleine Duran uit Haren hebben in 2018 een oude boomkwekerij opgekocht in Glimmen, het bos ligt in de landgoedzone van Eelde-Paterswolde. Het doel is een voedselbos aanleggen, een bos dat eten voor mensen oplevert, waar mensen kunnen leren over de natuur en waar biodiversiteit gevierd wordt.


In de voorafgaande jaren werkte Madeleine als manager en haar zus Marlies was landschapsarchitect. Beide werkten in binnen en buitenland, met de droom om ooit samen een project te starten. Uiteindelijk werd dit het Voedselbos in Glimmen. “Marlies kende de eigenaren en het stuk land bleek te koop te staan. Het is prachtig gelegen, aan de Drentsche Aa, we waren op slag verliefd. Dat is het begin van ons gezamenlijke project”, vertelt Madeleine. “Ik wilde eigenlijk een tiny house neerzetten op dit stuk land om er te wonen en zij wilde een Voedselbos aanleggen. Helaas mocht ik mijn tiny house hier niet neerzetten, maar een Voedselbos mocht gelukkig wel.”


Het was eerst zaak om de vele bomen van de oude boomkwekerij te verkopen, vergeven en verplanten. Met ongeveer zeventig vrijwilligers is er in de afgelopen drie jaar veel werk verzet. Daarnaast zijn er samenwerkingen met de Provincie, met de opleiding Terra Next in Eelde en andere organisaties. Zo is er een natuurzone aangelegd aan het stuk land bij de Drentsche Aa. “De oorspronkelijk grond ligt nu aan de oppervlakte. Dat wil zeggen dat alle grond die er ooit is bijgehaald voor het kweken van bomen er eerst afgeschraapt moest worden. En nu wachten we af wat voor landschap hier gaat ontstaan. Alle zaadjes die jaren niet hebben kunnen ontkiemen, wie weet wat voor weidebloemen hier gaan ontkiemen“, vertelt Madeleine enthousiast.


Sinds de komst van de dames zijn er bevers gespot, ijsvogels, vossen, visarenden en andere diersoorten die inmiddels niet zo vaak meer gesignaleerd worden. ”Dat is ook precies het doel geweest, ons bos moet ook een plek zijn waar dieren het naar hun zin hebben. Zo hebben we met Terra Next een ‘takkenril’ gemaakt. Dat is een wand gemaakt van snoeihout, perfect voor vogels om een nestje te maken en voedsel vandaan te halen. We hebben een broedwand gemaakt voor de ijsvogels langs de kant van het water.” Ondertussen loopt de hond van Madeleine naast haar. “Dit is trouwens de enige hond die hier welkom is, want honden uitlaten combineert niet met het voedsel wat we hier verbouwen”


Inmiddels zijn er ook al veel eetbare planten en bomen in het Voedselbos geplant. Frambozen, appels, walnootbomen, bonenstaken en ook brandnetels worden gewaardeerd. “In brandnetels zitten veel voedzame stoffen, we gaan er vanmiddag soep van maken hier op het terrein”, vertelt Madeleine. Dat is iets wat zij vaker doen, koken met producten die uit het Voedselbos komen. Nu zijn zij afhankelijk van de weersomstandigheden. De huidige schuur die er staat, staat op instorten. Daarom is het tijd voor de volgende stap. Komende zomer is de bouw van een educatief centrum de volgende prioriteit geworden. Daarmee willen de zussen cursussen geven, samen koken en groepen kunnen ontvangen. “Er is nu plek voor, de kwekerijbomen zijn weg. We willen het gebouw samen met de vrijwilligers bouwen, natuurlijk onder leiding van professionals. Maar hoe gaaf is dat, dat we later kunnen zeggen dat we het zelf gebouwd hebben!”


En waarom beide zussen hebben gekozen voor het Voedselbos in plaats van een internationale carrière? “Geld is niet alles, we wilden beide werken aan een zinvol project. Juist wanneer je veel reist, leer je dat je niet veel nodig hebt. Daarom past dit project zo goed bij ons”, aldus Madeleine. “Alleen als we het voedselbos ook voor toekomstige generaties willen aanleggen, moet er ook naast de ecologische en sociale impact, een goed verdienmodel zijn. Daarvoor hebben we pakketten bedacht, een soort lidmaatschap voor bedrijven, voedselbosstarters en particulieren. Vanaf volgend jaar kunnen mensen ‘Vriend’ worden van het Voedselbos. Voor een maandelijks bedrag, zal er maandelijks een tas vol met producten uit het bos afgehaald kunnen worden of zal er een cursus gevolgd kunnen worden in het nieuwe educatieve centrum.  Maar eerst het centrum bouwen, dan zien we weer verder.”


UIT DE KRANT

Lees ook