REGIO – Voorlezen aan kinderen is leuk, het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 25 januari t/m 4 februari, schenken we extra aandacht aan het voorlezen van kinderen van 0 tot 6 jaar.

De Nationale Voorleesdagen worden feestelijk gevierd in de bibliotheek. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld. Het boek gaat over Maximiliaan Modderman die alleen thuis is. Hij organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken. Kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen vrijdagmiddag 27 januari genieten van de vrolijke en educatieve theatervoorstelling Feest. De voorstelling draait om pop Dorus. Dorus kan niet wachten op haar verjaardag, dus begint ze alvast aan een feestelijke jurk. Ze knipt overal de mooiste lapjes uit en zingt er aanstekelijke liedjes bij. Zing je ook mee? De voorstelling begint om 15.30 uur. Kaartjes zijn te bestellen via de website van de bibliotheek: bibliothekendrenthe.nl/voorstelling-feest-zuidlaren. Alle kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen een gratis Maximiliaan tasje bestellen (zolang de voorraad strekt). In het tasje zitten leuke en leerzame materialen in het thema van het boek en de Nationale Voorleesdagen.

Bij het voorleesuurtje ‘Praatjes en Plaatjes’ in de bibliotheek van Eelde ben je als (groot)ouder van harte welkom met je (klein)kindje(s) van 1 tot 4 jaar. We zingen liedjes, doen activiteiten en/of knutselen en natuurlijk wordt er voorgelezen uit boeken. Het voorleesuurtje is elke tweede donderdag van de maand. Donderdag 9 februari staat het in het teken van het prentenboek van het jaar. Alle kinderen kunnen meehelpen om de bibliotheek te versieren. Gezamenlijk wordt er een vrolijke vlaggenlijn gemaakt. Met een stapel blanco vlaggetjes en een stel stiften kan iedereen een eigen vlaggetje maken en ophangen. Ieder kind onder de 18 jaar kan een gratis een bibliotheek abonnement aanvragen? Kom je tijdens De Nationale Voorleesdagen met jouw (klein)kind (0 tot 6 jaar) naar de bibliotheek dan ontvang bij je inschrijving een leuke Maximiliaan voorleesknuffeltje cadeau. Voor het aanvragen van de verrassingstasjes, het aanmelden voor de theatervoorstelling of het voorleesuurtje staat alle informatie op de website van de bibliotheek. Bibliotheek Zuidlaren: www.bibliotheekzuidlaren.nl. Bibliotheek Vries: www.bibliotheekvries.nl. Bibliotheek Eelde: www.bibliotheekeelde.nl.