Tijdstip : 10 uur in de ochtend
Waar: Op een veld bij Tynaarlo
Temperatuur: Koud met een zonnetje
TYNAARLO – Via de mail komt er en uitnodiging binnen: “Vrijdagmorgen bent u als pers uitgenodigd bij de vroege aspergeoogst van dit jaar.” Snel word ter naar beneden gescrolled in de mail, opzoek naar naam en telefoonnummer. Snel wordt er gebeld naar Hermen Hoorn, één van de twee eigenaren van Aspergeboerderij Hoorn en Huis ter Heide, de Ongenode Gast is welkom.
Aangekomen bij het aspergeveld, ergens vlakbij Tynaarlo, staan diverse media-busjes geparkeerd. Iedereen wil bij de vroege oogst van de asperges zijn, het is aspergetijd! Met de eigenaar Hermen Hoorn wordt er over de velden gelopen. Vol passie vertelt hij over de asperges: “Het mooie is dat je die zwarte grond hebt, die witte scheut die komt eruit, dat is gewoon fotogeniek. Kijk daar staan ze.” De ongenode gast ziet helemaal niets, wijst Hermen wel de geode kant op? Maar dichterbij de modder bulten aangekomen, ziet ook zij de witte kopjes boven de donkere grond uitkomen. “Ik ben opgegroeid op de boerderij in de veehouderij, maar belandde in de automatisering. Al snel bleek hele dagen op kantoor doorbrengen niets voor mij, daar werd ik echt zat van. Toen kwamen we in de gelegenheid om dit bedrijf over te nemen en toen hebben we dat gedaan. Vanaf mijn dertiende had ik een groentetuintje en niks vond ik leuker dan leuke nieuwe plantjes erbij halen. Ik kan mijn passie helemaal kwijt in dit bedrijf.”
Op het veld lopen jongeren en ouderen. Iedereen is druk bezig met het uitsteken van de asperges. Een van die jongeren is Vincent Kiewiet, hij loopt stage bij de aspergeboerderij, maar aspergesteken doet hij al een aantal jaren en later wil hij ook aspergeteler worden of in ieder geval iets die kant op. Snel poseert hij voor een foto om vervolgens weer aan de slag te kunnen. De ongenode gast heeft nog nooit een tiener zo hard en gemotiveerd zien werken, misschien is het feit dat zij per kilo betaald worden een goede motivatie?
Nog iemand die Hermen al jaren helpt met het oogsten van de asperges is Ben Reuvers, hij is net onderweg om een volle kist in te leveren. Dat is natuurlijk een prachtplaatje en graag poseert hij voor de fotograaf. “Mooi he, het witte goud.” Vanaf zijn pensioen helpt Ben op de aspergeboerderij. Hij blijkt al 77 jaar oud te zijn, maar oogt nog zo kwiek als een hoentje. “Wat is er nou mooier dan op een vroege ochtend, in het zonnetje met je handen in de aarde te wroeten? Mooier kunnen we het niet maken”, lacht Ben. “Kijk als je jong bent, dan ben je niet bezig met de zingeving van het leven. Maar als je op mijn leeftijd komt, dan begint dat wel een beetje zo hoor. Lekker buiten, nuttig bezig en ondertussen schieten de hertjes voorbij. Behalve wanneer de hertjes net voorbij schieten wanneer er een auto voorbij komt. Dat is minder prettig.” Ja dat snapt de ongenode gast wel. Afgezien van het gruwelijke mentale beeld van een hertje tegen een ruit geplet, is het best heerlijk om hier over het land te lopen deze ochtend. “En daarnaast ben ik elke ochtend vroeg wakker”, vertelt Ben verder. “Vanmorgen zouden we om zeven uur beginnen, maar toen was ik om half vijf al wakker en dan moet ik eruit. Het liefst zou ik dan meteen aan de slag gaan.” Dat wordt beaamd door Hermen. “Als die jongens komen, dan heeft Ben meestal al een paar kistjes vol”, en beide heren schieten in de lach. “Hij is echt wel employee of the year”, aldus Hermen.
De vraag blijft hoe het mogelijk is dat er zo vroeg in het jaar al asperges klaar zijn op deze boerderij in Tynaarlo? “Ons aspergeveld wordt met restwarmte van een biovergister van Swart Tynaarlo verwarmd. Deze restwarmte is een restproduct van groene energieopwekking. Middels een soort vloerverwarming word deze warmte onder de plant geleid. Samen met het mooie voorjaarsweer van enkele weken geleden heeft het gezorgd voor een hele vroege oogst” legt Hermen tot slot uit.
De heerlijke asperges zijn te koop op de diverse verkooppunten die vermeld staan op hun website www.hoorn-asperges.nl en zijn ook online te bestellen voor een luttele 14,50 euro per kilo. “Maar dan heb je meteen wel de allerbeste kwaliteit en de eerste van het seizoen!”, roept Hermen de ongenode gast nog na, terwijl zij alweer weg sjeest.