VRIES – ‘Het seizoen 2013/2014 werd geopend in het vernieuwde Drents Archief in Assen. Met ongeveer 30 personen kregen we een gevarieerd programma aangeboden.

We werden met koffie ontvangen in de prachtige Laarwoudzaal, de ontvangstruimte van het Drents Archief. Eerst kregen we het verhaal over het schitterende plafond te horen.

Deze zaal beschikt n.l. over een bijzondere plafondschildering uit 1898, het is een geschilderde kopie van het origineel, dat rond 1695 is gemaakt in opdracht van Gerard van Selbach, bewoner van Laarwoud in Zuidlaren. De schilder is Willem Adrianus Fabri, hij leefde van 1853 tot 1925. Het origineel hangt in het Laarwoud in Zuidlaren.

De 12 kopiedoeken zijn gerestaureerd door Eric Veth uit De Wijk. Gezamenlijk verbeelden ze de rijkdom van Drenthe. De thema’s zijn o.a.: de grond, de gewassen, het vee, de hazen, fazanten en de lucht, de vogeltjes, het water, De Bijbel. Zo’n schilderij diende o.a. ook om het gesprek op gang te brengen en goede sier te maken. Door het uit te leggen toonde je dat je gestudeerd had. Er werden bewust elementen verhuld, zodat er wat te raden overbleef.

Het plafond is niet alleen een staalkaart van de rijkdom van het Drentse land, maar ook een aansporing om deugdzaam te zijn en je te voegen naar het beroemde gezag. Dat gold in 1695 en die boodschap is nog altijd geldig. Vervolgens werden we meegenomen naar het beeld van Bartje . Het originele beeld staat in het Drents Archief op een bijzondere plek. Op deze plek stond n.l. vroeger het klooster Maria in Campis. Bartje Bartels is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Het is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin en dat zich steeds minder wil schikken naar zijn lot. Tot slot bezochten we de digilounge & studiezaal. De mix van hypermodern en monumentaal maakt de digilounge tot een sfeervolle, informele plek. Je kunt inzoomen op oude kaarten, je kunt terug in de tijd met middelen van nu. Informatie over voorouders is te vinden in de database. Op een heel groot scherm kregen we een film te zien over delen van Drenthe, bij ons in de buurt. Helaas was er geen film over Vries. Mocht iemand dat nog thuis hebben, dan wil het Drents Archief dat materiaal graag digitaliseren. We eindigden met een digitale quiz over Drenthe.De sprekers van het Drents Archief hebben ons veel verteld en laten zien. Het was een leerzame avond en een mooie start van het nieuwe seizoen.’

 

oudvries