VRIES – Het heeft even geduurd, maar zaterdag kon het dan toch eindelijk doorgaan. De allereerste editie van het Vijverfestival in Vries. Op vier podia bij een gelijk aantal vijvers muziekoptredens in diverse genres. Een mooi avondje amusement voor jong en oud nu corona geen spelbreker meer vormt.

Want dat is ook de insteek van het Vijverfestival dat dit jaar in zomerse sferen werd gehouden vertelde Tonnie van de Koolwijk namens Volksvermaken Vries na afloop. ‘Het idee voor het festival is oorspronkelijk bedacht door Willem Dekker, journalist bij Dagblad van het Noorden. Hij vond dat er best wel wat meer reuring mocht zijn in Vries en vooral ook wat meer verbinding in de wijken. Wij hebben daar binnen Volksvermaken Vries intern goed over gesproken en we zagen eigenlijk geen enkel probleem om groen licht te geven voor dit leuke idee voor een festival in Vries.’

Hoe het plan er ook kwam, de eerste editie van het festival was ronduit verfrissend en werd bezocht door een groot aantal inwoners van Vries en omstreken. Nadat Jurryt Vellinga (Vijverstee) en Miguel Ririhena (Diepsloot) het openingswoord hadden verricht kwam het festival voortvarend in beweging. Op podium Vijverstee draaide DJ Tanja muziek uit vervlogen tijden. Fusible bracht de bezoekers van podium Diepsloot in vervoering. Ook de Jon Meijerjon Bluesband bij de vijver in de Soltstede kon op veel publieke belangstelling rekenen. Dat gold ook bij het Esveen waar Boreas goed werd ontvangen door de aanwezige toeschouwers. Wat het festival zo succesvol maakt is volgens Van der Koolwijk met name de laagdrempelige opzet en de grote vrijheid die er heerst.

 ‘Wij hebben aangegeven dat mensen zelf wat te drinken en wat te eten mee konden nemen en aan die oproep gaf iedereen die er was gelukkig gehoor, waarmee het op een zeker moment overal gezellig werd. We hebben er bewust voor gekozen om geen catering te regelen. Voor het Vijverfestival hoeven mensen ook geen kaartje te kopen, want de toegang is nu gratis en zal in de toekomst gratis blijven, zodat iedereen het kan bezoeken. Ik heb de bezoekers niet geteld, maar ik hoorde ergens dat er rond de 1000 toeschouwers zijn geweest. Het aantal zal zeker niet veel hoger hebben gelegen, maar het waren er ook zeker niet minder. Een mooi hoogtepunt voor de eerste editie! Ik denk dat we dit festival zeker kunnen herhalen over twee jaar, want volgend jaar wacht eerst het Tweiduuster brink festival. Het zou mooi zijn als we ze dan om en om kunnen houden, dan halen we in ieder geval het voorgenomen doel, meer reuring in Vries, dichterbij.’

Zaterdagavond stroomden de eerste bezoekers aan het begin van de avond naar het Vijverfestival en verlieten het terrein pas vlak na 23.00 uur. Het festivalprogramma was verdeeld in blokken waardoor mensen na afloop van ieder blok door konden gaan naar een volgend podium met de fiets of lopend. Wat de festivalgangers in ieder geval meenamen naar huis was een prachtige herinnering aan een mooie zomerse avond vol goede muziek, sfeer en gelijkgestemde mensen. Het eerste Vijverfestival Vries is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: gemeente Tynaarlo, provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Assen Noord-Drenthe en Buurtfonds Postcode Loterij.