ASSEN – Afgelopen donderdag was de eerste openbare zitting in de zaak van Peter K., de 31-jarige bewoner van GGZ-instelling Lentis Zuidlaren. Afgelopen oktober is Peter K. in Zuidlaren opgepakt omdat hij verdacht wordt van het doden van een medebewoner. Het 53-jarige slachtoffer werd dood op zijn kamer gevonden in gebouw De Es, een open afdeling op het Lentis-terrein voor mensen met psychiatrische problemen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat naast wurging, ook uit van schoppen en slaan. Er is namelijk een schoenafdruk op het hoofd van het slachtoffer gevonden. Het OM heeft laten weten er niet vanuit te gaan dat K. uit voorbedachte rade handelde. K. wordt daarom verdacht van doodslag en niet van moord. K. verbleef volgens zijn advocaat Meindert Doornbos al lange tijd vrijwillig bij Lentis en woonde in hetzelfde gebouw als het slachtoffer. K. zit momenteel vast in het psychiatrische detentiecentrum in Scheveningen. Voordat de inhoudelijke rechtszaak start moet K. een psychiatrisch onderzoek ondergaan. K. is via een videoverbinding vanuit Scheveningen aanwezig in de zaal: “Ik heb echt psychiatrische hulp nodig. Ik heb veel dingen meegemaakt in mijn leven. Ik ben beschadigd, maar ik weet dat het heel serieus is wat ik heb gedaan.”

Tijdens de zitting verklaart K. verder dat de twee kort voor die tijd met twee andere medebewoners in een gezamenlijke ruimte waren en spreekt over “een lange man met dikke buik”. Het OM geeft aan dat het nog niet gelukt de getuige te spreken.”Want ook deze meneer woont daar niet voor niks,” aldus de officier van justitie. K. kan zich nog flarden herinneren van wat er tijdens de worsteling gebeurde, zegt advocaat Doornbos. De rechtbank hoopt de zaak binnen drie maanden te kunnen behandelen. Tot die tijd blijft K. vastzitten in Scheveningen.