VRIES – Onder het genot van een hapje en een drankje hebben de leden en het bestuur van EHBO afdeling Vries op donderdag 2 februari afscheid genomen van hun kaderinstructrice.
Wilma Venhuizen-Emmens stopt na 43 jaar EHBO. Zij heeft te kennen gegeven dat ze toe is aan iets anders.

Venhuizen-Emmens begon haar carrière al op de jonge leeftijd van 16 jaar. Na een aantal jaar heeft zij de opleiding tot kaderinstructrice gevolgd en heeft dit vervolgens 30 jaar met veel plezier gedaan. Jarenlang deed Wilma de herhalingslessen onder auspiciën van dr. Jan Rozeman en haar vader, Willem Emmens. die medeoprichter van de EHBO afdeling Vries was. Na het overlijden van haar vader heeft Jan Nieuwland, voorzitter van de EHBO vereniging, de ondersteuning overgenomen. Venhuizen-Emmens gaf ook jeugd EHBO op scholen in Yde, Vries en Tynaarlo en Zeijen. Heel veel kinderen hebben onder andere geleerd hoe je een pleister moet plakken, waarbij het aanleggen van een vingerverband de favoriet van de jeugd was. Na een aantal jaren heeft Jan Nieuwland dit voortgezet, met ondersteuning van een aantal EHBO leden.

Venhuizen-Emmens is in al die jaren nooit ziek thuisgebleven, echter één keer heeft het bestuur haar naar huis moeten sturen, omdat ze te ziek was om les te geven. Ze bracht de lessen altijd op een plezierige manier. De theorie was nooit saai, tijdens het praktijkgedeelte werd veel gelachen. Zo ook tijdens de jaarlijkse ‘grote oefening’, die werden gehouden bij diverse bedrijven, te weten Pa Ray, in de oude melkfabriek (CAF), bij haar thuis op de boerderij, bij haar buren op de boerderij, in Zeijen bij Geerts timmerbedrijf, garage Hazenberg en nog vele andere locaties. Venhuizen-Emmens heeft tijdens haar afscheid, de ‘Bronzen draaginsigne met gouden Tilanus’ opgespeld gekregen door Bein Stiksma van EHBO district Drenthe. Zij kreeg deze onderscheiding voor haar vele jaren van toewijding aan de EHBO. Het bestuur van de EHBO vereniging Vries heeft inmiddels een waardig opvolger gevonden, die de afgelopen twee jaar door Venhuizen-Emmens is ingewerkt.