zeskamp zeijen 2 zeskamp zeijen ‘De spelletjes staan klaar, nu nog deelnemers’

ZEIJEN – Na 36 jaar dreigt een einde aan de Zeskamp van Zeijen.  Voor het hilarische spelletjesfestijn hebben zich tot nu toen nog maar vijf ploegen opgegeven. Te weinig voor organisatie Stichting Zeskamp, die de moed nog niet geheel heeft opgegeven.
Na 36 jaar dreigt er een einde te komen aan een mooie traditie. “Dreigt ja”, houdt Jans Takens van de stichting nog een slag om de arm. “Er is gewoon weinig animo. Vijf ploegen hebben een toezegging gedaan. We willen graag minimaal tien ploegen. Als er zo weinig ploegen zijn, is de animo in de organisatie ook minder”, weet Takens.  Ploegen konden zich tot 28 juni opgeven. “Maar we zijn altijd bereid om meer tijd te geven. Komende week (gisteren, red.) komen we weer bijeen. De Zeskamp wordt gehouden op 21 augustus. We moeten weten dat er ploegen komen. De spelletjes zijn klaar. We zitten op deelnemers te wachten”. De Zeskamp van Zeijen kent een unieke, lange historie.  Het spel is bedoeld voor mensen uit de schoolkring Zeijen (Zeijen, Ubbena, Rhee, Zeijerveld, Ter Aard). “De eerste keer was in 1979, in de tijd dat de Zeskamp op tv was en door de NCRV werd uitgezonden. Tijdens de Avondvierdaagse werd geroepen “dat kunnen wij ook”. Het was grootspraak. Het is echter uitgegroeid tot een traditie. In de beginjaren ging het op zijn Drents: de kat uit de boom kijken. In het eerste jaar hadden we acht ploegen.  In hoogtijdagen hadden we achttien ploegen hadden. Op een inwonersaantal van 1200 is dat veel. Dat was zo’n vijftien jaar geleden. De laatste jaren daalde het aantal niet spectaculair, het schommelde rond de dertien, veertien ploegen. En nu ineens slechts vijf ploegen. Takens vraagt het zich ook af: “Waar zijn die andere acht, negen ploegen. Aan de periode kan het niet echt liggen. De laatste paar jaar hielden we het evenement ook in augustus. In de laatste week van de schoolvakantie. We hebben het een week verschoven, zodat iedereen terug is van vakantie. Er is veel te doen in Zeijen, maar dat was altijd al zo. Het bestuur zat intussen niet stil. We hebben de ploegleiders vorig jaar een mail gestuurd, met de vraag of ze al bezig waren met een ploeg?  Desnoods moeten we de ploegleiders persoonlijk benaderen. We hebben bepaalde dingen geserveerd. Het zou jammer zijn dat aan zo’n traditie een einde komt. Wat de spelletjes betreft, we hebben verschillende spelletjes gehad. Van kracht -tot behendigheidspelletjes. Er doen  kinderen van 9 jaar aan mee, bij krachtspelletjes moet je daar rekening mee houden. Iedereen moet mee kunnen doen. Wanneer het door gaat kunnen de deelnemers zich opmaken voor de beroemde waterbak, een hindernisbaan en buikschuifbaan. Gaat het niet door dan houden we een Open Kampioenschappen Buikschuiven”. Takens heeft liever een Zeskamp. De Zeijenaar doet een laatste oproep: laat ons niet in de steek.
Voor deelname. Een ploeg moet bestaat uit acht personen. Daarvan drie heren van 15 jaar en ouder, twee dames (15 jaar en ouder) en drie kinderen van 9-14 jaar. Plus een denker voor de denkronde. Opgave via E-mail: jans.takens@hetnet.nl .Eventueel: tel. 0592-291733