VRIES – De gepensioneerde ondernemer Elso Rozema hoopt in de toekomst zijn pand op Schultestraat 5 te kunnen verbouwen tot meerdere studio’s. Tot op heden dwarsboomt de gemeente Tynaarlo de plannen van Rozema en krijgt hij geen toestemming voor de aanpassing van het pand. Van de bouw- en woningtoezicht ontving de pandeigenaar nog de complimenten voor het voorstel. De betreffende stuurgroep waarin het college van B&W zitting heeft, heeft echter tot dusver niet ingestemd met de plannen. Rozema laat het er niet bij zitten en hoopt alsnog van start te kunnen gaan.

Op dit moment is het pand aan de Schultestraat 5 een woning met winkelpand. Elso Rozema hoopt het hele gebouw te kunnen ombouwen naar een woongedeelte. “Op dit moment heeft dit gebouw een vergunning voor het woongedeelte en voor het winkeldeel. Ons plan is om het winkelgedeelte te laten verdwijnen en er een compleet woongedeelte van te maken. Dit zouden geen appartementen worden, maar studio’s. Een notariswoning paste volgens de gemeente niet in de stijl van de straat, dus hebben we een nieuw plan ingediend. Nu in de vorm van een oorspronkelijke Drentse boerderij. Ook geeft de gemeente aan dat het één huis met één huisnummer moet zijn. Nou dat kan, in onze ogen zou het dan 5a, 5b, 5c en 5d kunnen zijn.”

Argumentatie

Overigens, het argument dat het gebouw niet in het straatbeeld zou passen, gaat er niet in bij Rozema. “Het staat in een rij met allemaal boerderijen, dus dit argument slaat nergens op. Adviesbureau Pietersma en Spoelstra wil nu de raadsleden zelf benaderen om hen te overtuigen van dit plan. Het kan namelijk veel opleveren voor met name de jongeren in Vries. Het idee is namelijk om 8 studio’s te bouwen, mooie starterswoningen voor de jeugd in het dorp. Deze jeugd trekt nu vooral weg omdat er te weinig woningen voor hen zijn. Het is ook een mooie locatie, de Schultestraat 5 staat namelijk midden in Vries. Er zijn meerdere partijen die achter me staan, de Kamer van Koophandel, Rabobank, Univé en de Woonborg zijn allemaal voorstander van het plan.

Rozema benadrukt dat het gaat om complete sloop en nieuwbouw. “De gemeente wil dat niet. Ik heb de gemeente nog aangeboden om het te kopen zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen, maar daar hebben ze het geld niet voor. Wij willen graag de benodigde vergunningen om ermee aan de slag te gaan. Dit kan veel opleveren voor Vries.”

Elso Rozema-1