Welnu, ik werd uitgenodigd door een vriend die naar Cambodja is geëmigreerd. Hij (Andre) is daar – samen met een vriend ( Menno) begonnen met een reisbureau voor binnenlandse tours. De naam Cambodja heeft iets "engs" … dat komt door de verhalen over de Rode Khmer Periode (1975-1979). Bovendien staat Cambodja erom bekend dat er nog veel landmijnen liggen.
Tijdens de Rode Khmer Periode werden miljoenen mensen uitgehongerd, gemarteld en vermoord. De buitenwereld wist niet wat er aan de hand was en de Cambodjanen werden aan hun lot overgelaten.
In 1979 bezetten de Vietnamezen het land… de Rode Khmer werd verslagen, maar de guerilla-oorlog duurde voort. Tot en met 1998 kon met niet vrij reizen naar Cambodja.
De bevolking van Cambodja is straatarm. Er is geen kennis aanwezig… immers tijdens de Rode Khmer Periode werden nagenoeg alle intellectuelen vermoord. Als je een bril droeg was je al verdacht.
Tijdens mijn eerste bezoek heb ik nagenoeg het hele land doorgereisd….. het maakte enorme indruk op me, vandaar dat ik na zes maanden besloot nog een keer terug te gaan. Tijdens mijn tweede bezoek werden mijn vrienden en ik gevraagd een bezoek te brengen aan een Cambodjaanse man, die in zijn eentje twaalf kinderen verzorgde. Sommige van deze kinderen zijn wees… hun ouders zijn overleden aan ziekte en/of ondervoeding. Andere kinderen zijn verlaten…. de ouders kunnen niet voor hun kinderen zorgen, aangezien er nagenoeg geen werk is en het gemiddeld inkomen ongeveer een dollar per dag is. De kinderen waren slecht verzorgd…. ze bezaten alleen de kleren die ze droegen.
Onze hulp werd ingeroepen! Na veelvuldig overleg werd besloten dat ik een stichting zou oprichten in Nederland voor het oprichten van een Kindertehuis.
De twaalf kinderen die we hadden ontmoet en er ernstig aan toe waren…… namen we als eerste op.
En dus  bouwden we met geld uit Nederland een mooi houten huis in een buitenwijk van Phnom Penh. Al snel kwamen er mensen kinderen brengen…………één van onze kinderen – Samphoas – werd gevonden bij haar dode moeder. We namen haar met liefde op. En zo begon het…..
Bekijk ook onze website: www.colt-cambodia.org
Wordt vervolgd. Tina Beekman Tolnercambodia 2006 168