TYNAARLO – De Hunebedstraat in Tynaarlo staat binnenkort in het teken van een nieuwe activiteit. Bewoners van deze straat hebben namelijk Hunebed in de Kieker opgezet, een festijn wat is ontstaan door een evenement als Open Tuinen. Hunebed in de Kieker moet belangstellenden laten zien wat er aan de Hunebedstraat allemaal te doen is. Daarnaast heeft de activiteit ook nog een verbindend karakter, volgens betrokkene Jan Venhuizen is het ook de bedoeling dat de buren elkaar beter leren kennen.

“Het is eigenlijk ontstaan door de Open Tuinen, waar de familie Venhuizen ook al jaren aan deelnam”, begint Anna Kramer. “Ik gaf aan dit wel leuk te vinden, maar dat er eigenlijk meer bij moest om er een mooi evenement van te maken. Hunebed in de Kieker is dan ook een evenement rondom het Hunebed in Tynaarlo. Aan elk adres in de Hunebedstraat is iets te doen.” Jan Venhuizen, naast Kremer bij de organisatie betrokken, geeft aan dat het evenement ook een sociale functie heeft. “Het is namelijk goed voor de sociale contacten in de buurt. De samenhang tussen verschillende buren wordt er namelijk groter door. Nu kom je af en toe bij elkaar. Je woont met elkaar in één straat en dit is een mooie gelegenheid om de buurt beter te leren kennen. Ook is het een mogelijkheid om reuring in de straat te geven.”

Hunebed in de Kieker is dan ook een evenement waarbij kunstenaars, vakmensen en hobbyisten hun gemaakte werken kunnen laten zien. De adressen hebben ieder een specialisme in huis gehaald en dit zorgt ervoor dat belangstellenden van diverse pluimage iets kunnen bekijken wat hun interesse heeft. Hunebedstraat 1, het adres van Jan Venhuizen, is decor voor een Open Tuin, terwijl Gonny Fournier en Christa Doornbos hun glaskunst tonen. “Het zijn kunstenaars die elkaar versterken, het bijt elkaar niet. Dat is ook het mooie van dit evenement.” Venhuizen is ook te spreken over de deelname van de buurmannen op Hunebedstraat 7 en 8. “Edwin te Wies is een meubelmaker die in deze straat woont en de buurman daarvan maakt echt kunstzinnige meubels. Daarnaast is er een kindertuin speciaal ingericht voor kinderen.”

Kremer en Venhuizen hopen dat dit initiatief wordt overgenomen door andere straten in Tynaarlo en omgeving. “De Hunebedstraat is maar één straat in Tynaarlo en alle mensen in deze straat hebben iets interessants te bieden”, vindt Kremer. “Er zijn misschien ook andere straten die eenzelfde activiteit kunnen neerzetten. Het zou namelijk leuk zijn als ons initiatief wordt overgenomen door andere straten.” Venhuizen vervolgt: “Het komt eigenlijk van tuinvrienden uit Midlaren, die daar meer tuinen en kunst hebben en deze laten zien aan belangstellenden. Wij willen het wat breder inzetten, we hebben hier tuin, kunst, handvaardigheid, terwijl ook bedrijven hun bedrijf kunnen laten zien. Verder is ons doel om het Hunebedcentrum te promoten. Alleen de combinatie tuinen en kunst schrikt soms ook mensen af. Wij hopen dat mensen achteraf zeggen dat ze niet gedacht hadden dat er zoveel te zien zou zijn in Tynaarlo.”

Om het Hunebed te promoten is er een werkgroep opgericht. Volgens Venhuizen is het een historisch monument wat de nodige aandacht verdient. De betrokken man is op zoek naar bruidsfoto’s die genomen zijn rondom het hunebed. “Veel foto’s van bruidsparen zie je nooit terug, ik zou het mooi vinden als wij als werkgroep daar een aantal van kunnen krijgen. Mensen die een bruidsfoto hebben die rondom het hunebed is genomen, mogen ze deze altijd naar ons opsturen.”

Hunebed in de Kieker vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 juni. Tussen 13.00 en 18.00 uur zijn de woningen aan de Hunebedstraat in Tynaarlo te bezoeken. Meer informatie is te vinden op hunebed-in-de-kieker.jouwweb.nl.

 

VriezerPost-week18-p03.pdf - Adobe Acrobat Pro