REGIO – Het coronavirus slaat om zich heen en ook op de sportclubs in de gemeente Tynaarlo gebeurt er drie weken niets. Het beeld van verlaten hockeyvelden, sporthallen en fitnessclubs. De Krant van Tynaarlo spreekt erover met voorzitter Remco van Rossum van Voetbalvereniging Annen, het bestuur van Hockeyclub Eelde, Sem Schilt van Semmy Schilt Fight Game Academy in Zuidlaren en met voorzitter Lisanne Liewes van VAKO Handbal. Wat betekent dit voor hen?

Allereerst spreken we Ellen Stevens, voorzitter van Hockey Club Eelde. “Wij volgen de adviezen van de KNHB, de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Alle wedstrijden zijn inmiddels afgelast, de trainingen en andere bijeenkomsten ook”, vertelt Stevens. De deuren van het clubhuis van HCE zijn dicht vanaf het moment dat Bruins de maatregelen op zondagmiddag aankondigt. “We zien om ons heen dat ander hockeyclubs hetzelfde handelen. We kunnen helaas niets anders doen dan het advies van de deskundigen opvolgen.”

Op maandagmiddag spreken we met Remco van Rossum, voorzitter van de Voetbalvereniging Annen. Hij werkt normaliter in Delfzijl bij Wagenborg, maar zit deze maandag thuis: “Iedereen die bij ons thuis kan werken, wordt verzocht thuis te werken. Dat verzoek volgen we dan ook maar op.” Afgelopen donderdag tijdens de eerste persconferentie wordt duidelijk dat de voetbalcompetitie in ieder geval tot 31 maart stil ligt. “Daarbij kwam ook het advies van de KNVB om de trainingen op te schorten. We zijn daarop als bestuur meteen met de trainers om tafel gegaan en we hebben besloten om dit advies van de KNVB op te volgen.” Op zondagavond komt vervolgens het bericht dat de sportvelden per direct dicht moeten. “Dat hebben we ook opgevolgd en bekendgemaakt via onze website. Alle leden die ik tot nu toe heb gesproken, hebben daar begrip voor. De ernst van de zaak is helder en we moeten er samen voor zorgen dat de verspreiding zoveel mogelijk beperkt wordt. Zo hebben we er bijvoorbeeld ook voor gekozen om de feestavond bij de kroeg in het dorp af te blazen”, vertelt Van Rossum. Voorlopig zullen er dus geen ballen rollen op de velden van Voetbalvereniging Annen.

We bellen even later met de voorzitter van VAKO Handbal, Lisanne Liewes. Zij geeft aan dat er momenteel ook niets gebeurt in sporthal De Kamp in Vries. “Natuurlijk werden er vorige week al maatregelen in beperktere mate opgelegd. Het Nederlands Handbalverbond besloot toen dat alle wedstrijden tot en met 31 maart werden afgelast. We hebben als bestuur toen meteen de koppen bij elkaar gestoken om over trainingen en vergaderingen te beslissen. Eigenlijk unaniem kwamen we toen op het besluit om alles te cancelen.” Liewes geeft aan dat het bestuur graag de zaak draaiende houdt en daarom zullen ze volgende week een overleg op afstand hebben. Via een conference call en door veel te whatsappen proberen ze de zaken rondom VAKO handbal aan de gang te houden. Het besluit is nu dat men tot 6 april niet in sporthal de Kamp komen. De dames 1 van de handbalvereniging heeft haar kampioenschap dus goed gepland: “Ja, wat dat betreft hebben we zeker geluk gehad. Er zijn echter nog wel een aantal andere teams in de race voor het kampioenschap, dus we hopen dat ook dat goed gaat komen. Het seizoen zou namelijk eindigen op 5 april, maar het is afwachten wat de bond beslist over de resterende wedstrijden”, vertelt Liewes. Het zijn bijzondere tijden voor de jonge voorzitter: “Ja, hier ga je het later met je kinderen en kleinkinderen nog over hebben. Weet je nog in 2020 met dat coronavirus?” Volgens Liewes, die evenals Van Rossum thuis werkt, ligt het allemaal een beetje stil en zal dat in de loop van de weken wel gaan vervelen. “Gelukkig kunnen we thuis een aantal dingen doen, maar het is de vraag of de paaseitjesactie die we op de rol hebben staan voor in april wel doorgaat. Eerst maar eens deze tijd doorkomen.”   

Tot slot spreken we met Sem Schilt van Semmy Schilt Fight Game Academy in Zuidlaren. Hij heeft de sluitingsknoop al doorgehakt voordat de overheid dit van hem vraagt: “Ik zag de bui al hangen, dus ik had het besluit al genomen. Het is een beangstigende situatie waarin alles stil komt te staan. Als ondernemer maak ik natuurlijk graag gebruik van de techniek die er is. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van een app waarop mensen zich kunnen aanmelden en dergelijke. Dat is alleen nog niet klaar, dus dat is ontzettend jammer. In deze situatie kun je een app namelijk goed gebruiken.” In verschillende Whatsappgroepen stuurt de voormalig kickbokskampioen video’s van trainingen, maar dat is natuurlijk anders dan trainen in de gym. Schilt geeft aan te balen van de situatie op dit moment: “Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk voor de personen die vaak komen trainen en die nu voor een dichte deur staan. Er zijn ook mensen die gewoon even komen voor de gezelligheid, een kopje koffie of een korte training. Die mensen kun je ook niet voorzien en daar baal ik zeker van.” Tot slot vertelt hij de situatie best bedreigend te vinden: “Je houdt de ontwikkelingen in Italië ook in de gaten. Daar zitten ze in een situatie waarin artsen tussen twee kwaden moeten kiezen. Je moet er toch niet aan denken dat je in Nederland in een soortgelijke situatie terechtkomt?”