‘Ik leg het beeld in mijn hoofd vast om de realiteit zo zorgvuldig mogelijk te benaderen’

VRIES – Voor zijn werk heeft kunstenaar Erik van Ommen al veel van de wereld gezien. Niet voor niets beschouwt de inwoner van Vries de wereld als zijn atelier. Overal waar hij komt worden indrukken vereeuwigd in prachtige kunstwerken die de tand des tijds ondertussen hebben doorstaan.

Van Ommen is al veertig jaar actief als kunstenaar. Deze periode in vogelvlucht beschrijven is nauwelijks te doen vanwege de grote diversiteit en dito omvang van zijn werken, maar wat kenmerkend is voor zijn werk laat zich wel eenvoudig omschrijven. Keer op keer verschijnen er schitterende vogels op het witte doek. ‘Vogels zie je veel in de natuur en deze dieren keerden in de afgelopen jaren veelvuldig terug in mijn werk, maar ik schilder met evenveel plezier ook de natuur op de plekken waar ik kom. Los daarvan heb ik ook een grote interesse voor kunst, ik doe er in ieder geval alles aan om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven. Dat geldt ook voor de wijze waarop ik werk, want als je een veelzijdig beroep hebt moet je je aandacht ook veelzijdig verdelen om goed te blijven in je vak.’

Een echte kunstenaar gaat niet zitten wachten op ideeën en gaat geregeld op zoek naar inspiratie. Deze zoektocht bracht Van Ommen op diverse plekken overal ter wereld. Naast Europa onder meer in een groot deel van de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië en Zimbabwe. In 1994 was hij artist in residence in de USA, in 2000 in Japan en in 2017 op Spitsbergen. Vrijwel overal is het gebruik van dezelfde werkwijze succesvol gebleken legt Van Ommen uit. ‘Op de plekken waar ik kom neem ik altijd een telescoop mee zodat ik het gedrag van de vogel die ik teken zo goed mogelijk kan bestuderen en schetsen. De factor tijd speelt daarbij vanzelfsprekend wel een grote rol, want je kijkt natuurlijk niet naar een statisch beeld. Ik leg het beeld in mijn hoofd vast om de realiteit zo zorgvuldig mogelijk te benaderen.’

Het levenswerk van Van Ommen is omvangrijk en divers. Zo maakt hij olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, linosnedes en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Hij publiceerde inmiddels 27 boeken en bevindt zich tegenwoordig in een rustig vaarwater waarin hij werkt aan nog niet eerder verschenen werken. Je zou dit gerust stilte voor de storm kunnen noemen, want voor je het weet is hij weer terug te vinden op de plek waar zijn passie verscholen ligt. ‘Een albatros schilderen staat altijd nog hoog op mijn lijstje, maar deze vogels vliegen op het zuidelijk halfrond. Voor ik daar ben zal er eerst nog wel wat tijd verstrijken, maar zodra het kan vlieg ik er heen.’ Wie een indruk van het werk van Erik van Ommen wil krijgen is deze maand nog van harte welkom in Atelier Brink 2 op zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur.

Erik van Ommen (1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Hij maakt figuratief werk en exposeerde in vele musea en galerieën in binnen- en buitenland waaronder het Leigh Yawkey Woodson Art Museum in de USA. Neem voor meer informatie een kijkje op www.erikvanommen.nl.