examenstress column Afgelopen maandag en woensdag hadden we ons ‘landbouw-breed’-examen. Van tevoren was ik echt enorm zenuwachtig. De afgelopen vier jaar heb ik de meeste dingen van de vakken die hierbij horen heel moeilijk gevonden en ik had verwacht dat ik ook heel veel moeite zou gaan hebben met het examen. Gelukkig viel dit heel erg mee. Ik weet nog niet hoe ik het gemaakt heb, dus het zou ook nog kunnen dat ik het heel erg slecht heb gemaakt, maar voor mijn gevoel gingen de meeste delen ervan wel goed. Op school in de lessen zijn we nog steeds veel bezig met het oefenen voor de examens. Soms word ik hier best een beetje gek van. Concentreren op een examen op school, bij elke les weer, kan aardig moeilijk zijn en dan gaat je lesuur aardig sloom voorbij. Natuurlijk is het ook wel weer goed om te oefenen, dus uiteindelijk zal ik er wel veel aan hebben, maar alsnog kan het best vervelend zijn. Thuis ben ik ook steeds meer aan het oefenen met oude examens. Gelukkig kan ik me thuis wel wat beter concentreren en is het ook wat makkelijker om bijvoorbeeld een lange tekst te moeten lezen. Gelukkig heb ik nog steeds geen examenstress.                Tess Oppewal