FC Groningen maakt valse start tegen koploper PSV

Afbeelding
Sport

GRONINGEN – FC Groningen keek zondag in de allereerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft al vroeg tegen een achterstand aan. De ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs had daarna nog lange tijd de gelegenheid om de schade te repareren, maar zover kwam het niet tegen koploper PSV. De Eindhovenaren keerden met een 1-0 overwinning huiswaarts.

Op de overwinning viel niets af te dingen, want PSV was duidelijk de bovenliggende partij, maar de bezoekers lieten FC Groningen vrijwel de gehele wedstrijd in de waan dat er wellicht iets te halen viel. Na een kleine tien minuten voetbal scoorde PSV-middenvelder Mario Götze zijn eerste treffer van het seizoen 2021/2022, uit een aanval die over de linkerkant van het veld tot stand kwam. De voorzet die PSV-aanvaller Cody Gakpo voor het doel van FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh afleverde, werd resoluut tegen de touwen gewerkt door de Duitser die niet veel moeite nodig had om aan zijn directe bewaking te ontsnappen. De wijze waarop het doelpunt tot stand kwam, was exemplarisch voor het verloop van de gehele wedstrijd. PSV was in bijna alle opzichten doortastender, alleen kwam het in de score niet tot uitdrukking. In het verdere verloop van de eerste helft probeerde FC Groningen met man en macht iets te doen aan de achterstand, maar PSV controleerde het duel en had het geluk dat de Trots van het Noorden niet in staat was om in aanvallend opzicht iets af te dwingen. PSV-doelman Joël Drommel werd in de eerste helft met geen enkel schot op de proef gesteld en daarmee bereikten de gasten eenvoudig de rust met een magere 1-0 voorsprong.

Na de onderbreking ging de wedstrijd door zoals de eerste helft verliep. PSV behield de controle en wachtte op het moment waarop FC Groningen risico’s zou nemen en daarmee ontstond er niet veel gevaar voor beide doelen. De fraai genomen vrije bal van FC Groningen-middenvelder Laros Duarte, die vlak na rust op de lat uiteenspatte, was eigenlijk het enige moment waarop de gelijkmaker weliswaar in de lucht hing, maar dit was ook direct het grootste moment van dreiging in de tweede helft. FC Groningen probeerde het wel, maar bracht de gasten uit Eindhoven geen enkel moment in verlegenheid. Waar PSV in de eerste helft al een aantal keren de score had kunnen verdubbelen, verzuimde de koploper in de tweede helft ook om FC Groningen de genadeklap toe te dienen. PSV speelde niet groots en FC Groningen probeerde het wel, maar kreeg het slot uiteindelijk niet van de deur.

Daarmee maakte FC Groningen een valse start en mag het zich gaan opmaken voor de bekerwedstrijd tegen NEC die woensdag 19 januari om 18.45 uur wordt gespeeld in Groningen. Veel tijd om te herstellen is er daarna niet, want zaterdag 22 januari wacht alweer een zware uitwedstrijd wanneer FC Groningen op bezoek gaat bij Vitesse. De wedstrijd in Arnhem begint eveneens om 18.45 uur. Vitesse kwam beduidend beter uit de winterstop. De ploeg van Vitesse-trainer Thomas Letsch versloeg Feyenoord zaterdagavond in De Kuip met 1-0 en staat daarmee op de vierde plek van de ranglijst. FC Groningen staat na 19 wedstrijden op de dertiende plek en hoewel het gat het met linkerrijtje nog altijd overbrugbaar is, moet de nederlaag tegen PSV hopelijk als een incident worden gezien. Verder afdalen op de ranglijst is ook denkbaar, omdat het gat met de gevarenzone slechts vijf punten bedraagt. Gelet op het niveau dat FC Groningen haalde tegen PSV is dat absoluut niet nodig, maar in het voetbal draait het ook om resultaat en dat bleef in de allereerste wedstrijd na de winterstop helaas achterwege. De nederlaag tegen PSV was alweer de derde op rij.