REGIO – In de kop van Drenthe is een werkgroep opgericht van de Nederlandse Fietsersbond. In Drenthe wordt veel gefietst -zowel woon/werk als recreatief, dus een belangengroep die mee denkt over fietsverkeer/voorzieningen is zeker op zijn plaats. De bond, de grootste belangenvereniging voor de 13,5 miljoen fietsers in Nederland met ruim 35.000 leden, begon in 1975 als ENWB (Eerste Nederlandse WielrijdersBond). Toen de ENWB heel groot werd, mocht die naam niet meer van de ANWB en werd het ENFB en nu dus Fietsersbond. Naast de werkgroep Kop van Drenthe, die de belangen behartigt van de gemeente Noordenveld en Tynaarlo, zijn er in Drenthe nog werkgroepen in Assen, Hoogeveen, Meppel en Zuidoost Drenthe. Er wordt in deze gemeenten al best veel voor fietsers gedaan, denk maar eens bijvoorbeeld aan de fietspadenPlus tussen Paterswolde-Groningen, de nieuwe fietsvoorzieningen die komen bij de bushalte in Peize en de plannen van de gemeente Noordenveld om fietsers gelijke voorrang te geven aan het Oosteinde in Roden (fietspad Peize – Roden vv) en verbetering oversteek bij de Kastanjelaan in Roden. Ook is de werkgroep het met de gemeente Tynaarlo eens dat de wegranden bij de Braak in Paterswolde zo het veiligst voor fietsers zijn. Maar er kan meer, zoals ook de gemeenten zelf aangeven in hun fietsplannen, want fietsen heeft veel voordelen als minder files, minder kosten, betere gezondheid, beter milieu en meer veiligheid.
De werkgroep Kop van Drenthe, die bestaat uit Geert Helder, Hannie Poletiek, Vrieso Rademaker, Tom Visser, Henk Bakker, zal voortvarend te werk gaan. Zo vindt de werkgroep dat fietsers voorrang moeten blijven houden op de nog aan te leggen rotonde aan de Meerweg in Paterswolde. De Fietsersbond vreest dat er een zeer gevaarlijke situatie ontstaat doordat fietsers, waaronder veel kinderen, daar (ineens) geen voorrang meer hebben. In de ochtend kunnen er zelfs fietsfiles ontstaan doordat de fietsers na aanleg van de rotonde moeten wachten voor het autoverkeer. De Fietsersbond vindt dat binnen de bebouwde kom op rotondes de fiets dezelfde voorrang dient te hebben als het autoverkeer.
Ook zal de werkgroep aandacht blijven vragen voor bijvoorbeeld meer fietspaden, meer veiligheid voor fietsers, slimme verbindingen en goede stallingsmogelijkheden. De werkgroep verneemt graag hoe men denkt over het fietsverkeer in de Kop van Drenthe. Zijn er wensen, opmerkingen of ideeën, dan kunt u reageren via het emailadres: kopvandrenthe@fietsersbond.nl.