"Ik wil de wereld beter begrijpen"

ZUIDLAREN – Frank Moree uit Zuidlaren heeft zijn eerste boek geschreven. De titel is apart: ‘De Kluizenaars’.

Moree is bepaald geen kluizenaar. De uit Bergen op Zoom afkomstige Moree en thans in Zuidlaren een gewoon gezinsleven leidend wil de kluizenaar typeren. "Maar niet die zielige man in het bos, maar het ideale type, die nergens wat van aantrekt", vertelt Moree. "De modernere versie, de persoon die vanuit zijn eigen plekje nieuwsgierig de wereld inkijkt. De kluizenaar die nadenkt hoe hij kan leven in de moderne tijd". In de verhalenbundel wordt onder meer het kind Eline getypeerd. "Thuis is ze druk en op school staat ze aan de zijlijn. Maar het is wel een slim meisje. ‘De Kluizenaars’ zijn mensen die op zoek zijn naar een leven in een wereld waarin meedoen niet altijd makkelijk is. In mijn dagelijks leven ben ik adviseur bij de gemeente Hoogezand, maar daarnaast ben ik schrijver. In de laatste jaren van mijn studietijd (bestuurskundige en politoloog) schreef ik heel veel. Op jonge leeftijd was ik al boekengek. In 2008 ben ik begonnen met dit filosofische boek. . "Ik wil de wereld beter begrijpen. Daarom observeer ik het dagelijkse leven en schrijf erover. En dan niet de droge theorie maar de praktijk. Het idee voor het boek had ik snel in het hoofd, maar bleef er eerst wel mee stoeien. Aanvankelijk viel het bij uitgevers niet in de smaak. Er was geen markt voor een verhalenbundel. Maar de internetuitgever Bookscout vond het wel interessant. Ze gaven ook tips. Het uiteindelijk manuscript is ook iets anders geworden dan de eerste versie. De stijl is: korte zinnen en de lezers snel meeslepen in simpele beelden. Ik heb een schrijfcursus gevolgd. Daarin werd aangeraden om elke ochtend iets te schrijven. Een voorbeeld. Dat het buiten waait ziet iedereen. Maar in het herfstblad zitten ogen in. Het is niet humoristisch, maar ik probeer wel een glimlach uit te lokken. Het ideale is dat mensen nadenken hoe ze leven. Door middel van verhalen en colums probeer ik ze te prikkelen". De verhalenbundel viel in zijn vroegere woonplaats Bergen op Zoom in de prijzen. "Het Centrum van de Kunst had een wedstrijd vanwege het 5-jarig bestaan. Het thema was dan ook: 5 jaar. Het was best lastig. Ik had nog nooit iets geschreven wat een ander gelezen had". Moree Zuidlaren