VRIES – Het is ondertussen alweer vijf jaar geleden dat de eerste editie van het Bonifatiusfestival werd gehouden. Veel is er veranderd door de jaren heen, maar de essentie is gelijk gebleven voor het festival dat tijdens de pinksterdagen veel bezoekers naar Vries lokt. Jong en oud een onvergetelijke tijd bezorgen.  

Het Bonifatiusfestival is een initiatief van diverse organisaties in Vries en is vooral bedoeld om verbinding en samenwerking te bevorderen. Dat het de afgelopen twee jaar door corona anders verliep is zonneklaar, maar de organisatie ziet momenteel alweer reikhalzend uit naar de volgende editie die op 4, 5 en 6 juni wordt gehouden. Frits Colenbrander is ook dit jaar als cultuurcoach vanuit de gemeente Tynaarlo betrokken en geeft aan dat het festival absoluut betekenis heeft.

‘Vries kan wel weer eens wat reuring gebruiken. Dat geldt natuurlijk voor meerdere plekken in de gemeente Tynaarlo, maar corona heeft ook hier diepe sporen nagelaten. Je hebt de Paardenmarkt in Zuidlaren en het Bloemencorso in Eelde die ook weer opkomen, maar in Vries was er tot voor kort niet zo heel erg veel te doen. Daar is met de komst van het Bonifatiusfestival gelukkig een beetje verandering in gekomen.’ Het is de bedoeling dat jong en oud de komende jaren worden bediend en waar het Bonifatiusfestival aanvankelijk alleen bedoeld was voor inwoners uit Vries en omgeving, moet het festival ook aantrekkelijk worden voor bezoekers buiten de regio vervolgt Colenbrander. ‘Wij leven in een prachtige provincie met een sterke aantrekkingskracht en op dat punt valt er alleen maar winst te behalen. Ik stel me zo voor dat er ook mensen van buiten de provincie af en toe wel eens kijken of er hier iets leuks te doen is. Dan is een bezoek aan het Bonifatiusfestival zeker een aanrader. We zijn bijvoorbeeld ook al bezig met een zogeheten pop-up camping waar je zo met je caravan en camper kunt gaan staan. Niettemin is het vooral van inwoners van Vries alleen al de moeite waard. Er is een gezellige markt op zaterdag en er worden allerlei leuke activiteiten gehouden die vanuit cultuurhistorisch oogpunt meer dan de moeite waard zijn.’

Vijf jaar geleden werd er in het kader van Tynaarlo Culturele gemeente van Drenthe het eerste festival gehouden. Binnenkort vindt de tweede editie plaats en Colenbrander benadrukt vooral het belang van het festival. ‘We vinden het belangrijk om de band met het verleden in stand te houden en tegelijk met open oog en oor in de eigen tijd te staan. De markante Brink, hét centrum van ieder Drents dorp en de monumentale Bonifatiuskerk vormen het decor, dus alle ingrediënten zijn aanwezig om er weer een geslaagde editie van te maken. De omgeving van Vries (Noord-Drenthe) heeft veel te bieden voor wie houdt van natuur en verstilling zoekt in een bijzonder landschap. Kortom, het Bonifatiusfestival is een perfecte reden voor iedereen die een zinvolle bestemming zoekt in eigen land.’ Onlangs werd er ook een nieuwe website gelanceerd waar alle informatie is terug te vinden. Op de site, die gemaakt is door Andrea Altena, worden alle activiteiten weergegeven en zijn ook de tickets voor onderdelen van het festival te bestellen. Neem daarvoor een kijkje op www.bonifatiusfestivalvries.nl. De organisatie heet iedereen van harte welkom op de eerstvolgende editie van het Bonifatiusfestival.