De verkiezingen in gemeente Tynaarlo: Zeijen, Vries en Zuidlaren

REGIO –  Om een goed beeld te krijgen van de verkiezingen in gemeente Tynaarlo, zijn er drie stembureaus bezocht in drie verschillende dorpen.

Zeijen stembureau Zeijerhoogte

Anouk Gruppen staat voor de ingang met een kapje op en vraagt iedereen die aanstalten maakt om te stemmen of zij voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Het is voor het eerst dat er een vierde persoon nodig is op stembureaus voor het controleren van de gezondheid van de stemmers. Daarom zijn er extra veel mensen geworven dit jaar om te helpen op de stembureaus. “Het is duidelijk wat we bedoelen, want iedereen weet dat je niet naar binnen mag wanneer je klachten hebt. We hebben nog niemand gehad die hoestend en proestend naar binnen wil, want dan moeten we inderdaad iemand weigeren.” Gruppen geeft aan dat dit de eerste keer is dat zij en haar vriend (welke binnen zit) helpen bij een stembureau, ze zijn net verhuisd en het leek hen een goede manier om mensen te leren kennen. “Al hebben ze nu allemaal wel mondkapjes op, dat maakt het toch wat lastig herkennen later en het is best wel saai wanneer het niet druk is”, zegt Gruppen.  

Sjoerd Boonstra komt erbij staan, ook een stembureau lid. Hij legt graag uit hoe het stemmen tellen in zijn werk zal gaan na negen uur, hij helpt al jaren mee op verkiezingsdagen. “Na negen uur moeten we het protocol volgen en moet er een proces-verbaal opgemaakt worden. Eerst moeten alle stembiljetten uitgevouwen worden en op stapels per partij gelegd worden. Aangezien er dertig partijen meedoen hebben we heel veel ruimte nodig, gelukkig hebben we genoeg ruimte hier. Vervolgens  moeten we per partij de personen tellen. Voor corona hoefden we alleen maar de stapels per partij te leggen en gebeurde het op persoon tellen op de gemeente, maar onder andere vanwege ruimtegebrek zullen we dat nu hier moeten doen. Du het zou best wat langer kunnen duren vandaag daardoor.” Gruppen zucht eens diep, “Nou ik hoop het niet”.

Op het stembureau van Zijen zorgt Robert Smit ervoor dat de kleine rode potloodjes weer worden ingeleverd en bezorgd bij de basisschool. “Anders gebeurt er toch niets mee en dat is zonde. Er was overigens één mevrouw die wilde het potlood graag meenemen voor haar kleinkind, dat is natuurlijk ook goed. Verder heb ik alle potloodjes hier verzameld.”

Derkje ter Steege scant de stempassen, “We zitten nu op een dikke 100 stemmers vandaag. Er was wel wat verwarring over waar mensen konden stemmen die eerder konden stemmen. Deze locatie is bijvoorbeeld alleen vandaag open. Dat hadden ze best op die brief kunnen zetten. En dat gedoe met die enveloppen is ook niet best, er is duidelijk ruimte voor verbetering de volgende keer.” Ter Steege draait al een aantal jaren mee, haar motivatie is het helpen van mensen. “Bij het stembureau in Vries  komen bijvoorbeeld mensen die dyslectisch zijn, analfabeet of doof en ook zij moeten stemmen. Om deze mensen te kunnen begeleiden, rondleiden en helpen vind ik fantastisch.“

Stembureau Gemeentehuis Vries

Op het gemeentehuis in Vries wordt de bode, Stienus Hoving, gebeld voor een rondleiding in de raadszaal. Het plafond is prachtig versierd, maar wat daaronder gebeurd is veel belangrijker. ICT ‘er Bas Brangers is bezig met het inregelen van alle apparatuur waar de uiteindelijke stemmen binnengehaald zullen worden en later landelijk doorgegeven kunnen worden. “We zijn weken van te voren bezig om alle apparatuur in te richten, testen en klaar te maken voor het stemmen. Het ziet er allemaal heel simpel uit en het is ook de bedoeling dat het simpel is voor de mensen op de stembureaus. Maar het is erg veel werk om alle locaties, scanners en Ipads op tijd af te hebben.” Volgens bode Hoving was het normaliter een groot feest op het gemeentehuis als alle stemmen geteld waren. “Maar nu zullen de stemmen worden gebracht door de voorzitters van elk stembureau en gaan ze vervolgens zo snel mogelijk weer weg in verband met de maatregelen.”  Beide heren geven aan dat het ondanks de maatregelen waarschijnlijk toch een gezellige late avond gaat worden en daar hebben beide heren geen problemen mee. De sfeer blijft bijzonder op een landelijke verkiezingsdag.

Stembureau Kandelaarkerk Zuidlaren

Tot slot bezoeken we het stembureau in de Kandelaarkerk in Zuidlaren. Het enige stembureau waar zich buiten een rij heeft gevormd. Iedereen netjes met mondkapjes en voldoende afstand, op één meneer na (onze fotograaf) en hij wordt netjes gewezen op de regels. Links bij de deur staat Henk Dijkstra, de voorzitter van het stembureau, aanwijzingen te geven aan collega’s. “Het is nu even druk, maar we hebben ook eventjes wat rust gehad. Dat is normaal, en zoals je ziet gaat alles mooi rustig en gecontroleerd. Alles wordt regelmatig schoongemaakt. Ik denk dat we het stemmen maar moeilijk kunnen vergelijken met voorgaande jaren. Je hebt nu per briefpost stemmen en mensen konden al twee dagen eerder stemmen, ik heb geen flauw idee hoeveel mensen uit deze omgeving daar gebruik van hebben gemaakt en hoeveel mensen ik nog kan verwachten vandaag.” Dijkstra blijkt twintig jaar geleden te zijn opgegeven door zijn vader om te helpen met stemmen op het stembureau en heeft er geen dag spijt van gehad. “Is super gezellig. In één dag kom je zoveel mensen tegen. Sommige mensen heb ik als klein kindje op de arm gehad en die lopen hier nu binnen als volwassenen, dat is gaaf. Maar ook jongens van vroeger van voetbal, sommige heb ik vijftien of twintig jaar niet gezien. En daarnaast help ik de democratie, wat mij betreft is er geen betere combinatie.”

Op de weg naar buiten staat daar Miranda Luchies, inwoner van Zuidlaren:  “Ik vind stemmen eigenlijk altijd belangrijk, persoonlijk vind ik het milieu heel belangrijk, dus dat heeft bij mij de doorslag gegeven, naast dat het een vrouw moest zijn. De partij moest verder ook goede standpunten hebben natuurlijk, ik zou bijvoorbeeld nooit op een partij stemmen die tegen de corona maatregelen is.”