#Lichtjesroute Tynaarlo

VRIES – Twee weken geleden berichtte deze krant al over Mathilde Leonore en Nancy Vos uit Vries die de decembermaand gebruiken om voor vrolijkheid en verlichting te zorgen. “Met behulp van de hashtag #lichtjesroutetynaarlo kunnen mensen een foto plaatsen op social media. Iedereen die mee wil doen kan het gebruiken. Zo kunnen mensen voor zichzelf een lichtjesroute gaan uitstippelen en kan iedereen in de gemeente een mooie wandeling door hun buurt maken. Zo kun je zien hoe mensen in een andere straat alles hebben verlicht,” vertelt Mathilde Leonore. Nog steeds enthousiast over de actie. Alhoewel de aandacht in de media haar nu wel iets te veel wordt geeft Leonore aan, “Deze aandacht is onverwacht.” Het is overigens nog steeds de bedoeling dat heel gemeente Tynaarlo hier aan mee gaat doen zodat de start op 12 december zorgt voor een groots effect.  De actie heeft inmiddels meerdere medestanders gevonden, Leonore geeft hen nu liever het woord  om te spreken over waarom zij meedoen aan deze actie. “Deze aandacht kan ik het beste delen, ” aldus Leonore.  

Dominee Bert Altena van de Bonifatiuskerk in Vries licht toe waarom zij meedoen aan deze actie, “De kerk zal letterlijk en figuurlijk worden verlicht. Letterlijk omdat onze vrijwilligers een heel lichtplan gemaakt hebben voor de kerk. Ze hebben bedacht dat er diverse spotlights op de kerk worden gezet.” De kerk is al een markant gebouw in Vries, deze spotlights zullen er een mooi accentje op leggen.“ Figuurlijk natuurlijk omdat we hopen dat de kerk de mensen kan verlichten van binnen uit. Het is een zware tijd geweest afgelopen jaar voor heel veel mensen.” Eerder waren er plannen voor een Kerstwandeling in combinatie met de lichtjestour, maar dat valt onder de noemer evenement, dus dit is komen te vervallen. “Daarom is het idee van Mathilde zo leuk dat mensen hun eigen route kunnen uitstippelen met behulp van social media en de #lichtjesroutetynaarlo. Geheel coronaproof” aldus dominee Altena. Wat betreft de kerstviering vertelt dominee Altena dat er twee vieringen zullen zijn dit jaar. “Een dienst om 20 uur en een dienst om 22 uur. Er zijn een beperkt aantal bezoekers mogelijk. Voor zover bekend zijn de maatregelen nu zo dat we maximaal met 30 personen in de kerk mogen,. Dus er zal van tevoren gebeld moeten worden om een plekje te reserveren. Maar we zijn allang blij dat er wat mensen naar binnen mogen komen. Voor de andere mensen zijn we bezig om ervoor te zorgen dat zij de dienst online vanuit huis kunnen volgen. Wederom met behulp van ons geweldige team vrijwilligers, zij houden werkelijk de kerk draaiende. Voor de Kerstviering hadden we het mannenkoor Vries geboekt, die hebben we helaas moeten afzeggen. Volgend jaar krijgen ze weer een kans. We beseffen ons goed dat het anders zal zijn dan andere jaren en de stille nacht werkelijk een stille nacht zal zijn. Toch beseffen we ons ook heel goed dat er heel veel mensen zijn die het veel en veel slechter hebben, dus we klagen niet.”

Riek Baalmans is goed bekend met Leonore: “Toen ik hoorde over deze lichtjesroute heb ik een appje in onze buurtvereniging-groepsapp gegooid. Zo hebben we samen 10 boompjes gekocht en verlicht. Nu heeft iedereen in zijn voortuin een mooi verlicht boompje staan en is de straat mooi verlicht. Het is zo sfeervol.” Het is maar een klein straatje de Veenkampen. “We hebben de straat samen gebouwd in 1974, de meeste bewoners van toen wonen er nog steeds. We hebben ook geen reden om te vertrekken, het is net senior bouw en alles is dichtbij; de kerk, kroeg en winkels, “ vertelt Baalmans. Normaliter organiseert Baalmans de Kerstmarkt in Vries samen met Wessel Rona van Brink 10. Dat doen ze al tien jaar samen. “Dat kan dit jaar helaas niet doorgaan, tevens is het eigenlijk de reden waarom we meedoen aan de actie van Leonore. Zo kunnen we toch een beetje sfeer maken voor de feestdagen dit jaar. Als we ons nu aan de regels houden dan kunnen we volgend jaar hopelijk gewoon weer een kerstmarkt houden! Iedereen is nu alvast uitgenodigd voor volgend jaar.”

Overigens zijn er voor deze actie nauwe contacten met de Cultuurcoach Frits Colebrander van de gemeente Tynaarlo, dus mensen uit de andere dorpen mogen hem nog steeds benaderen mochten ze vragen of suggesties hebben”, aldus Leonore.