TYNAARLO – De gemeente Tynaarlo wil dit jaar opnieuw de vrijwilligers in het zonnetje zetten. De gemeente doet dit eens per drie jaar en deze keer vindt de avond plaats op vrijdag 16 november in de Kimme in Zuidlaren. Iedere inwoner in de gemeente die vrijwilligerswerk doet is welkom.

Voorlichter Berend Kupers legt uit wat de achterliggende gedachte achter het feest is. “Het draait deze avond allemaal om de vrijwilliger. Inwoners uit de gemeente Tynaarlo kunnen kandidaten voordragen en een onafhankelijke jury zal dan beoordelen wie de Vrijwilligersprijs wint. Er zijn drie categorieën, namelijk de Vrijwilliger, de organisatie/groep Vrijwilligers en de Jongerenvrijwilliger. In totaal hebben we 29 nominaties voor deze prijzen, 17 voor de vrijwilliger, 10 voor de groep en twee voor de jongerenprijs.”

Publiek

Wat betreft de publieke opkomst, er is nog voldoende plek om aanwezig te zijn op deze avond. “We zitten nu op 130 personen die zich hebben aangemeld en aanwezig willen zijn op deze avond. De zaal heeft echter 300 plaatsen, dus vrijwilligers kunnen zich nog zeker aanmelden. Het programma is als volgt. Eerst treedt theatergroep E Poi een uur op met een eigen versie van de bekende voorstelling van NUHR. Daarna zal de prijsuitreiking plaatsvinden met wethouder Martin Kremers.”

Voordat het zover is, zal de jury bestaande uit Leo Babtist, Liedeke Jorritsma, Joop Kadijk, Anneke van Rhijn en Erik Venema een deskundig oordeel vellen over de nominaties. Aan het eind van deze week zal de gemeente bekend maken wie er genomineerd zijn. Wethouder Martin Kremers wil in ieder geval het belang van vrijwilligers benadrukken. “De hele maatschappij draait op vrijwilligers. Ze zijn dus niet alleen voor ons, maar voor iedereen enorm belangrijk. Wij zien dat belang ook in en daarom hebben we in samenwerking met de stichting Trias de vacaturebank voor vrijwilligers opgericht.”

“De waarde van vrijwilligers voor de maatschappij is niet in geld uit te drukken,” vervolgt hij. “Om vrijwilligers te behouden, moeten we sowieso naar de vrijwilligers luisteren waar eventuele problemen zitten om hun werk goed uit te voeren. We hebben ook te maken met een veranderende maatschappij. Daar waar voorheen de een werkte en de ander thuisbleef, is het nu veranderd en werken beide partners vaak. Dit houdt in dat er minder tijd overblijft voor vrijwilligerswerk.”

Regelgeving

Kremers maakt zich verder zorgen over de regelgeving in Nederland, die in zijn ogen het vrijwilligerswerk belemmert. “Veel verenigingen hebben te maken met een grote regeldruk omtrent hygiëne en veiligheid. Dit verlangt een behoorlijke expertise van de vrijwilliger, waardoor hij in zijn schaarse vrije tijd ook nog eens cursussen moet volgen. Dat is in mijn ogen teveel van het goede en vind ik dat we veel te veel van onze vrijwilligers eisen. Dit geldt ook voor sportbonden, waar bijvoorbeeld sportvelden aan moeten voldoen. Zodra de regelgeving dwingend wordt, is het dodelijk voor het vrijwilligerswerk. In mijn ogen moeten deze regels juist leidend zijn.”

“Ik las onlangs in de krant dat Angela Merkel zei dat de crisis nog ongeveer vijf jaar gaat duren. Dit verlangt een nog grotere creativiteit bij de verenigingen en maakt de druk voor de vrijwilliger nog groter. Ik ben van mening dat we in Nederland de regelgeving moeten versoepelen, om de schaarse vrijwilligers het in ieder geval gemakkelijker te maken. Het krijgen van vrijwilligers is namelijk een breed maatschappelijk probleem.”

Wethouder Jan Kremers