"Opheffen TIP dupeert ook vele ondernemers in Vries en Eelde"

VRIES/EELDE-PATERSWOLDE – De twee Toeristische Informatie Punten (TIP) van Vries en Eelde verdwijnen. De toeristenvoorziening wordt gecentraliseerd in Zuidlaren. Dit besluit is vorige week dinsdag genomen door het college van de gemeente Tynaarlo. De beslissing sloeg in als een bom.

Rimmer en Annelies Kloosterman van Het Koetshuis in Vries, die telefonisch op de hoogte werden gebracht, reageren verontwaardigd en zijn boos. " Even in het kort de geschiedenis van ‘Vries’. Na het verdwijnen van het oude gemeentehuis van Vries werd Het Koetshuis gevraagd om het VVV te vervangen dat later failliet is gegaan. Drie jaar geleden is het TIP opgestart. "De gemeente vroeg om onze medewerking", vertelt Rimmer Kloosterman. "Want Tynaarlo vond het belangrijk dat deze informatievoorziening behouden zou blijven. Wij hebben de toeristeninformatie in Vries gered. En dan nu dit. Eerst krijg je een bericht dat de subsidie stopgezet wordt en dan wordt besloten om de kantoren in Vries en Eelde te sluiten. We zijn niet winstgevend. We krijgen subsidie om de kosten als uren, gas en water te dekken. Alle geld gaat nu naar Zuidlaren. Belangrijkste is dat niet alleen toeristen, maar dat alle ondernemers er last van krijgen. Neem die nieuwe Bed & Breakfast in het dorp. Dit bedrijf is net opgestart, maar kan het wel schudden zo". Dat TIP een belangrijke functie in het dorp heeft blijkt. De eerste de beste verdwaalde toerist zoekt zich een ongeluk naar orthopeed Stel. Met een duidelijke aanwijzing van Rimmer kan ze alsnog de Vriezer ondernemer bezoeken. Even later belt er een man. Deze persoon vraagt om alle gemaakte wandelroutes op een internetpagina voor heel Nederland te zetten. "Ik heb zelf ook wandelroutes ontwikkeld. Die komen dan te vervallen". De deurbel rinkelt op deze doordeweekse dag aan een stuk door. Een volgende persoon zoekt de Kringloopwinkel. "Het gaat er ons dan ook puur om dat het informatiepunt blijft. Als je alleen al kijkt naar de toeristen die in het zomerseizoen voor veel inkomsten zorgen. En wat betekent dit voor de winkels ?. Bezuinigingen? Wat als alle panden leeg komen te staan? Een medewerker in het Informatiepunt in Zuidlaren zal geen hotel aanbevelen in Vries. Alleen de bedrijven in Zuidlaren zullen profiteren van een TIP op één locatie. Dat is gewoon niet eerlijk tegenover Vries en Eelde. En over de ondernemers in Vries gesproken. Ze stonden klaar toen de VVV failliet ging en waren er ook toen wij met persoonlijke omstandigheden kampten. Dat is onbetaalbaar".

handtekeningenactie in Eelde

In Eelde-Paterswolde is de reactie al even heftig. De situatie is daar anders. Mieke Heijkens van Micadeau: "Na het faillissement van de VVV werd gezocht naar een oplossing en kwam het informatiecentrum bij de Micadeau-winkel in. Dat hebben we opgepakt. En nu trekt de gemeente de stekker eruit. Maar in de begroting voor het komende jaar is de gemeente meer kwijt door het in dienst nemen van een vaste kracht en het huren van een pand. Ook hier worden ondernemers de dupe. Toeristen in het Familiehotel die willen fietsen gaan echt niet voor een routekaart naar Zuidlaren. De klanten zijn woedend. We zijn dan ook een handtekeningactie begonnen. Een vaste kracht weet niets van de plaatselijke dingen. Wil de gemeente liever iemand in een gelikt pakje?. Daar zitten toeristen niet op te wachten. Ze willen een praatje maken en goede informatie. De zaak is sowieso vreemd. In oktober werden we uitgenodigd voor een hoorzitting en konden we alleen bezwaar maken tegen het stopzetten van subsidie. Maar ik wil bezwaar maken tegen het geheel; het verdwijnen van de TIP. Vreemd was ook dat iemand van de gemeente (en niet de beleidsmedewerker) zei dat een antwoord op het bezwaarschrift niet voor 4 januari gegeven kon worden. Tijdens de hoorzitting werd mij gevraagd om nog een jaar door te gaan met de TIP. Omdat sluiting van kantoren en inhuren van een vaste kracht en nieuwe ruimte op korte termijn niet te realiseren zou zijn, gezien de demissionaire status van het college. En dan wordt nu ineens besloten om beide TIP’s te sluiten. Heb ik net een website voor niks geactualiseerd. En dit terwijl de gemeenteraad erop had gewezen dat er in elke grotere plaats een informatiepunt moest zijn. En die informatie betreft bijvoorbeeld ook het bijstaan van verenigingen en verkoop van toegangsbewijzen voor culturele instellingen". Pikant detail: onlangs is een ‘cultuuraanjager’ in de gemeente aangesteld. Waar mensen terecht kunnen met onder meer vragen over subsidies. "Dat valt helemaal niet te rijmen met dit verhaal; dat staat haaks op elkaar", vinden Rimmer en Annelies Kloosterman. Opheffen i punt vries (2)