VRIES – Ter ere van de abdicatie van Koningin Beatrix op 30 april zal vanaf 29 april de mini-expositie “Beeld van Beatrix” te zien zijn in de hal van het gemeentehuis Tynaarlo te Vries.

Naast een tweeluik van Beatrix zullen er ook collageportretten te zien zijn die door kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar gemaakt zijn onder leiding van kunstenares Dore Mulder. Tevens hebben de kinderen van OBS de Schuthoek Zuidlaarderveen brieven geschreven aan de Koningin, die ook tentoongesteld zullen zijn.

Het tweeluik van Beatrix met als titel “Beeld van Beatrix” is gemaakt door kunstenares Marietthe Verhoeven. Het kunstwerk is echter niet compleet maar maakt onderdeel uit van een vierluik. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het gehele vierluik te plaatsen maar tot vreugde van de kunstenares zijn twee delen geselecteerd voor de expositie “Beeld van Beatrix” en worden deze momenteel tentoongesteld in Paleis het Loo te Apeldoorn.

Het vierluik is geheel gemaakt van papier. Het is opgebouwd met afbeeldingen uit tijdschriften en boeken. Het toont de Koningin in 4 levensfasen. Om de portretten heen zijn duizenden stukjes zwart papier geplaatst die na het lakken de indruk geven dat het om geglazuurde tegeltjes gaat, dit levert naast de afbeeldingen een vervreemdend effect op. Er zijn in het kapsel van Beatrix afbeeldingen verwerkt van penselen en woestijnlandschappen met kamelen. In de hoeden ziet men onder andere serviezen, gebak, fruit en zelfs geitenkaasjes en een tatoeage. Het werk van OBS de Schuthoek in Zuidlaarderveen, evenals het tweeluik van Marietthe Verhoeven zal te zien zijn vanaf maandag 29 april.