TYNAARLO – Gerrit Boes (61) is sinds kort een nieuwe inwoner van Tynaarlo. Ooit sprak hij met zichzelf af dat hij na zijn zestigste niets meer moet en alleen maar mag. Daarom is hij na een 44-jarige  carrière in de financiële dienstverlening in het vak van echtsscheidingsmediator gestapt en is hij sinds vorig jaar voorzitter van het Bevrijdingsfestival Drenthe geworden. ”Beide geven veel voldoening,” vertelt Boes.

“Toen ik in het voorjaar 2020 aantrad als voorzitter van het Drents Bevrijdingsfestival, wist ik dat er geen festival mogelijk was in 2020. Vorig jaar konden we alleen de vlam op de vaart aansteken. Als bestuur zijn we die dag alle zestig vrijwilligers langs gegaan en hebben ze verrast met een bosje rood wit blauwe tulpen. Zij hadden die dag toch niets te doen en wij ook niet. Vorig jaar hadden we nog de hoop dat het Bevrijdingfestival aan de Baggelhuizerplas in 2021 wel door kon gaan, maar we zijn ingehaald door de werkelijkheid. Afgelopen september hebben we ons afgevraagd of we wel een Bevrijdingsfestival moeten organiseren. Maar onmiddellijk zei iedereen ja, het festival moet doorgaan ondanks alles. Toen kwam de vraag ‘Hoe’?
Daarom hebben we in september een meer sporenbeleid uitgezet. Met enerzijds een festival waarin alles 100% zoals ‘normaal’ is en anderzijds een festival met nul bezoekers. Zoals de vlag er nu bijhangt, is dat er geen festival georganiseerd mag worden. In plaats daarvan zijn we nu bezig met een alternatief programma, bestaand uit meerdere projecten. Een voorbeeld van één van die projecten is dat we bands laten rondrijden in een open vrachtwagen door Drenthe. Als de mensen niet naar de muziek mogen komen, dan laten we de muziek naar de mensen komen! We willen ook graag een Vrijheidsmaaltijd organiseren in de Gouveneurstuin en een digitale rondleiding door het Anne Frank huis met behulp van een VR-bril op de Brink in Assen. Maar alles moet nog vergund worden. Nu aanvragen heeft geen zin, gezien de maatregelen die nu van toepassing zijn. Pas wanneer het een beetje versoepeld, dan kunnen we samen met de gemeente kijken wat vergund kan worden. Gelukkig hebben we hele goede contacten met de gemeente. Ons grootste plan voor dit jaar is muziek en spektakel in De Nieuwe Kolk, met allerlei optredens vanuit het ICO met nieuw talent en beroemde artiesten als Ilse de Lange en als klap op de vuurpijl de band 10cc. Dat is mijn persoonlijke favoriet uit mijn jongere jaren. Het gehele programma wordt live uitgezonden door RTV Drenthe, maar of er live publiek bij mag? Ik hoop het wel, anders moeten artiesten spelen voor een lege zaal en dat is heel raar. Hopelijk ziet de wereld er over drie maanden weer een beetje beter uit en kunnen we er deels publiek bij betrekken.”