“Dit thema levert veel vragen op”

EELDE – Succesvol, zo typeert raadslid Anneke Lubbers het politiek café van de Partij van de Arbeid, welke vorige week donderdag plaatsvond. Het thema zorg en de veranderingen binnen deze sector zorgden ervoor dat meer dan 100 belangstellenden naar Café Boelens in Eelde waren afgereisd. De forumleden Martin Kremers (wethouder), Anneke van der Geest (projectleider WMO) en Jan van Loenen (directeur Zorgbelang) konden de zorgen bij de burgers echter niet wegnemen.

“De aanwezigen hebben er zeker wat aan gehad,” weet Lubbers. “Anneke van der Geest, de projectleider WMO vanuit de gemeente Tynaarlo, vertelde hoe de gemeente dit in 2014 vorm wil gaan geven. Door de aanwezigheid van deze drie gasten konden burgers hun vragen ook stellen. Het doel vanuit de Rijksoverheid is om de burger zelf meer een beroep te laten doen op zijn of haar sociale omgeving. Eerlijk is eerlijk, dat vindt niet iedereen leuk. Ook komen er gebiedsgerichte teams die de mantelzorgers, die het toch al zo zwaar hebben, te ondersteunen. Dit levert veel vragen op, want mensen zijn dan benieuwd of ze straks twee verschillende personen hebben die hen verplegen. Dat vinden ze een zorgwekkende ontwikkeling.”

Lubbers denkt dat de goede opkomst te maken heeft met het feit dat veel burgers zich afvragen hoe de zorg zich de komende jaren ontwikkelt. “Er wordt straks 75 procent bezuinigd op de huishoudelijke hulp, terwijl de wijkverpleegkundige straks terugkeert. De gemeente neemt een coördinerende rol op zich, maar mensen vragen zich dan automatisch af of er bij de gemeente voldoende geschoolde mensen zitten die hun situatie moeten beoordelen.”

De zorgen zijn wel gebleven, dat had Anneke Lubbers ook wel verwacht, zo geeft ze aan. “De wethouder kan natuurlijk wel voorbeelden geven, maar de mensen hebben vaak een houding van eerst zien, dan geloven. Dat is overigens ook wel te begrijpen hoor. Het gaat toch om ingrijpende veranderingen. Ik heb tussendoor een rondje door de zaal gemaakt en constateerde dat er veel burgers op deze bijeenkomst waren afgekomen. Ook wel leden van de WMO-adviesraad uit andere gemeenten, maar de burgers hadden wel de overhand. Wat betreft de veranderingen die eraan zitten te komen, deze worden in 2014 ingevoerd. Daarom organiseren we in september dit jaar een nieuwe bijeenkomst.”

Het raadslid voor de PvdA in de gemeente Tynaarlo wil de informatie zeker meenemen met de gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd. “We zijn als gemeente gebonden aan Rijksbepalingen, maar zullen als partij vinger aan de pols houden wat er op dit gebied gebeurt in de gemeente.”

 

PvdA bijeenkomst