80’s & 90’s Party Donderen: feest voor jong en oud

DONDEREN – Op zaterdag 14 november kunnen de voetjes van de vloer in Donderen, want dan organiseert Vereniging voor Volksvermaken een spetterende 80’s & 90’s Party. Eetcafé Hoving is het fraaie decor van dit gratis toegankelijk discofestijn.

Met deze lage drempel hoopt Volksvermaken publiek te trekken. “We hebben wel eens bandjes geprobeerd, maar als er dan dertig mensen op afkomen is het jammer van het geld dat we erin hebben gestoken”, laat bestuurslid Heleen Oterdoom weten, bijgestaan door Harma van het Eetcafé. “En disco doet het altijd wel goed. Er zijn niet veel discotheken meer”. Volksvermaken betrekt de jonge jeugd erbij. “Omdat er veel kinderen wonen in Donderen denk ik dat het een groot succes word”. Voor de kinderdisco worden ook spelletjes georganiseerd en zijn er prijzen aan verbonden.

De naam van het discofeest is veelzeggend: 80’s en 90’s Party. Een prachtige tijd. Het Nederlands Elftal werd Europees kampioen, De Elfstedentocht, de mode bestond uit poloshirts, met het kraagje omhoog en Rubiks Kubus, Loloballen en skaten waren rages. Populaire films waren Ghostbusters en muzikale hits waren Doe Maar, Abba, Lionel Richie, The Bangles, Sinead O’Connor, Stars on 45. Het muziekfestijn wordt gepresenteerd door DJ Olaf, een bekend gezicht in de regio. Olaf, afkomstig uit Leek, heeft opgetreden in de bekende discotheken White Corner in Norg, Pruim Zevenhuizen, maar ook op de bekende Rodermarkt. Zijn feesten trekken altijd veel publiek. Verzoeknummers kunnen ingediend worden. “Het kan breder getrokken worden”, vertelt voorzitter Kasper Heikamp, die afgelopen maandag een vergadering hield met het hele bestuur. “Het gaat erom wat mensen leuk vinden, dat wordt gedraaid. Daarom hebben we ook geen leeftijdseis voor kinderen. Het ene kind vindt een nummer kinderachtig, anderen weer niet. Het zal een campingdiscoachtig karakter hebben. Wat de spelletjes betreft, het zullen danswedstrijdjes worden. Wie danst het beste? We hopen op een leuk feestje met zoveel mogelijk mensen.Het moet een gezellig avondje uit worden. Dansen, kletsen, drinken.”, omschrijft Heikamp. Tijdens de vergadering werd gesproken over de versiering. De sfeerdecoratie. “We denken aan discoballen en posters van groepen uit die tijd”.

Leefbaarheid

Vereniging voor Volksvermaken Donderen doet meer. “Het doel is de leefbaarheid op peil houden”, legt Heikamp uit. “Donderen is een klein dorp. Van de vierhonderd inwoners is 90 procent lid. En dan zijn er ook nog mensen die niet in dorp wonen en mensen die niet actief zijn, maar de vereniging wel steunen. We bestaan al meer dan 65 jaar”. Hoogtepunten uit de historie: een revue, getiteld ‘Volkje van Donderen’ en het 600-jarig bestaan van Donderen, waarbij Volksvermaken ook haar steentje bijdroeg. Terugkijkend op het vorig jaar, passeren vele activiteiten de revue. Een pubquiz. Heikamp: “Deze kochten we altijd in, maar gaan we voortaan zelf organiseren. We hebben puzzeltochten gehouden, traditie is het paasvuur en Kerstmarkt, die dit jaar niet wordt gehouden. Volksvermaken was de voorloper met het Oktoberfest. Het grootste feest is altijd het Zomerfeest. In tegenstelling tot elders is de Zeskamp groeiende. We bedenken elk jaar zelf de spelletjes. En dat zijn vaak creatieve, hilarische spellen, zoals een vliegend tapijt en paarden trekken die gevuld zijn met zand. Of wandelend een grote A in evenwicht houden. En uiteraard een waterbak met een creatieve constructie. Er zijn inmiddels al ideeën voor volgend jaar . Zoals een culinaire wandeltocht en ‘Ik hou van Holland’-spel, Ook staat de Floralia vast op het programma. Dan wordt bekend wie de beste stekjes gekweekt heeft. In dat verband is er ook ‘VVV komt langs’..Dan komen we langs met stekjes voor de Floralia, maar het gaat vooral om het persoonlijk contact. De Floralia is niet dat oubollige, maar een spelmiddag waarbij planten onderdeel zijn. Ook vast onderdeel: forelvissen. Dit gebeurt in Niebert.”

Het café zelf houdt op 28 november een snertwedstrijd: ‘wie maakt de lekkerste snert van Donderen?’ Eerstvolgende evenement van Volksvermaken is op zaterdag 21 november: de tweede klaverjasavond. De VVV organiseert zes keer per jaar klaverjassen in competitieverband. Elke avond zijn er vleesprijzen te winnen. Nieuwe klaverjassers zijn welkom. Men hoeft niet per se lid te zijn van Volksvermaken om mee te mogen doen. Men betaalt dan 4 euro inleg in plaats van 3 euro. Aanvang: 19.30 uur. Het gevarieerd aanbod aan activiteiten voor jong en oud is kenmerkend voor VVV. “We proberen zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken”, zegt Heikamp, die ook nog wijst op een bingoavond die in het jaarprogramma wordt meegenomen. Het bestuur is verder op zoek naar een nieuwe penningmeester. Huidig penningmeester Harm van Eldik wil zich meer bezighouden met ‘doe-dingen’. .

Naam: Vereniging voor Volksvermaken Donderen

Bestuur: Kasper Heikamp (voorzitter), Harm van Eldik (penningmeester), Willem Heeling (bestuurslid), Harma Fonk (secretaris), Heleen Oterdoom (bestuurslid).

Schema 80’s & 90’s Party: de kinderdisco is van 19.00-21.00 uur. Het feest voor volwassenen: 22.00-02.00 uur.