Boeiende Ronde van Eelde met verrassende winnaar

EELDE – De 55e Ronde van Eelde is op imponerende wijze gewonnen door Gijs Strating, die in een sprint à deux Jan Bos klopte. De Eelder wielerronde kende een levendige koers. Strating uit het naburige Haren toonde zich de allersterkste.

Daar had zelfs de kleurrijke spreekstalmeester Rikus Bartol niet op gerekend. De kenner voorspelde Jan Bos als winnaar, vanwege zijn betere sprintcapaciteiten. "Gijs moet een list verzinnen om hem af te troeven", meldde Bartol. Die list had Jan Bos zelf in petto. De inwoner van Nieuwehorne zei tegen zijn concurrent dat hij kramp had. Strating liet zich niet van de wijs brengen en won de lange eindspurt met een halve fietslengte. "Ik had superbenen", verklaarde Strating. Bos werd daardoor net als vorig jaar tweede. Aan de koers namen zo’n zestig coureurs deel. Geen slecht aantal gezien de concurrentie op dezelfde dag van NK Tijdrijden en ‘De Parel van de Veluwe’. Na twee ronden dreigde een ramp. Een onverlaat stak over terwijl groepjes renners voorbij vlogen. Slalommend door de groepjes heen kon de ’toerist’ de overkant bereiken. Het had niet veel gescheeld of de ronde kon geschrapt worden. Gelukkig bleef Eelde dit onheil bespaard. Het weinige publiek – ondanks het mooie weer- zag van de meet aan een boeiende koers, met lange tijd drie koplopers, waaronder Peter Merx en de zeer actieve Marco Kuijvenhoven. Ze hingen aan het elastiek van het peloton. Twee groepen smolten samen en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van veertien renners. Zij werden weer achtervolgd door zeven andere coureurs. In de kopgroep was de Noorder Wieler Vereniging Groningen in de meerderheid. Jan Bos en Gijs Strating bleven over van de groep. Jos Harms probeerde nog bij de achtervolgende drie te komen, evenals Bram Verweij die op het vinkentouw zat. Ze kwamen te laat. Strating won, Bos die kapot gereden was werd tweede en Peter Merx legde beslag op de derde plaats. Strating, die vorig jaar notabene niet aan de start verscheen door een kapotte fiets (!). Bartol is ervan overtuigd dat Strating internationaal gaat rijden. "Alleen is het geen klimmer. Daarvoor is hij te fors gebouwd". Eelde heeft in ieder geval een sterke winnaar gezien. De weer terug op de kaart gezette Ronde van Eelde kent alleen maar grote winnaars, zoals Erik Dekker. De organisatie hoopt dat het mooie ‘rondje om de kerk’ verplaatst wordt naar de vrijdag, want dan wordt meer publiek verwacht, tijdens de feestelijkheden voor de Jaarmarkt. Probleem is dat dan rond die dag ook de Ronde van Haren geprogrammeerd staat. De woonplaats van winnaar Gijs Strating.

Uitslag Ronde van Eelde: 1. Gijs Strating; 2. Jan Bos; 3. Peter Merx (Warfhuizen); 4. Marco Kuijvenhoven (’s Gravenzande); 5. Bram Verweij (Haren)

 

Wielerronde Eelde