“We moeten alleen wat vaker gesprekken onderbreken”

REGIO – Glimmen, het plaatsje in de gemeente Haren dat precies onder de aanvliegroute voor Groningen Airport Eelde ligt, krijgt straks te maken met meerdere vliegtoestellen die over het dorp vliegen. Hoe reageert de inwoner van Glimmen hierop? ”De vliegtuigen vliegen hier op tweehonderd meter bovenlangs. We moeten in de zomer als we buiten zitten alleen wat vaker onze gesprekken onderbreken”, verwacht José Wildeboer uit het dorp.

“Wij hebben ons voorheen aangesloten bij de Vereniging voor Omwonenden van de Luchthaven in Eelde (VOLE). De vereniging zet zich in voor de bewoners van het gebied en is tegen de komst van meer vliegtuigen. Wij waren dat eerder ook, maar wij hebben ons er bij neergelegd. Je houdt het toch niet tegen. En het is nog wel makkelijk ook, zo’n vliegveld naast de deur”, legt Pauline de Haas uit.

Ze woont aan de Viaductweg. De vliegtuigen vliegen over haar huis even voordat ze landen. “Ik realiseer me goed dat er straks meer van deze monsters overkomen en dat ze ook groter zijn, maar dat moet dan maar. We willen er zelf ook graag gebruik van maken. “Toen wij een tijdje geleden naar de Italiaanse provincie Umbrië reden dacht ik bij mezelf, waar zijn we mee bezig. Het is een heel eind rijden. We vlogen uit principe niet vanaf de luchthaven en al helemaal niet via die van Eelde. “Nu kunnen we een dag later weg en we zijn er ook nog eens na anderhalf uur.”

“Mijn dochter vroeg mij wel eens. Mam, zei ze. Wat zou jij er van denken, niet boos worden hoor, als ik, omdat ik een lage studiebeurs heb, via Eelde vlieg?”, vertelt De Haas. “Ze moest uit Londen komen en door via Schiphol te reizen zou ze meer geld kwijt zijn, over de tijd niet gesproken.” De Haas zei toe. Ze ging er over nadenken en besloot dat het zot was tegen de luchthaven te zijn, terwijl ze er zelf ook gebruik van wilde maken.

“Ik vind het ook wel makkelijk”, zegt Edith van der Heide. Ze hoort de vliegtuigen bij het opstijgen. “Je kunt je overal wel druk om maken”, vertelt ze. “Het was vroeger veel erger. Toen kwamen er gele knetterpotten over onze woningen heen vliegen. Dat is nu veel beter. Ik maak me er niet zoveel zorgen om.”

Weggegooid geld

“Waar wij ons voornamelijk zorgen over maken is het geld dat zo weggegooid wordt. Het verlengen van de baan op het vliegveld kost ons dertig miljoen euro. Ook is vijftig hectare land in gebruik genomen door deze verlenging. Ik vind het nergens op slaan”, zegt Jan Wittenberg, voorzitter van VOLE. “Er komen namelijk niet meer vliegtuigen, hebben wij onderzocht. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat er de aankomende tijd niet meer vliegtuigen, maar juist minder toestellen op Eelde gaan vliegen.”

“Het jaar 2011 laat zien dat er uit het gebied maar 50.000 mensen vanaf Eelde hebben gevlogen. Over het hele jaar vlogen er 120.000. Ik haal de vlucht + transit er van af. Vergeleken bij Schiphol is Eelde een supermarkt als het om de economie gaat. Dit valt niet uit te leggen”, legt Wittenberg uit.