“We zien dit jaar met vertrouwen tegemoet”

EELDE – Luchthaven Groningen Airport Eelde kan terugkijken op een succesvol jaar. Het aantal passagiersbewegingen is met 40 procent gegroeid naar 208.660. Het aantal vliegbewegingen daalde echter wel naar 46.400, 12 procent minder dan in 2011. Dit werd met name veroorzaakt door een daling in het lesverkeer.

“Het is inderdaad een goed jaar geweest,” glimlacht Monique Clarisse, marketingmanager van het vliegveld. “Ook in 2013 staan er weer voldoende plannen op de agenda. Luchtvaartmaatschappij Vueling heeft weliswaar haar vlucht naar Barcelona geschrapt, maar daar is de vlucht van Ryanair naar Barcelona Girona voor in de plaats gekomen. Vanaf Girona is het dan nog ongeveer een uurtje naar het centrum van Barcelona. Een ander voordeel is dat je vanaf dit vliegveld uitstekende mogelijkheden hebt om door te reizen naar de Costa Brava.”

Uitbreiding

De baanverlenging is in de afrondende fase beland en het vliegveld verwacht dat de eerste vluchten op 24 april vanaf de langere start- en landingsbaan zullen vertrekken. “Zodra de realisatie van de baanverlenging een feit is, worden er nieuwe deuren geopend naar luchtvaartmaatschappijen. We zullen dit jaar dan ook de gesprekken met diverse partijen in de markt openen om het aantal vluchtbestemmingen in Eelde te kunnen uitbreiden.”

Ondanks het positieve nieuws vallen er ook enkele tegenvallers te noteren. Door de economische situatie zijn touroperators voorzichtig in het inkopen van vluchten. Dit heeft in eerste instantie tot gevolg dat de Griekse eilanden Corfu en Rhodos niet op de agenda staan. Daartegenover staat dat Corendon aanstaande zomer een rechtstreekse verbinding aanbiedt richting Antalya in Turkije. Ryanair komt zoals gezegd met de bestemming Barcelona Girona. Naast deze bestemming heeft de vliegmaatschappij Milaan, Bergamo en Mallorca aan haar lijstje voor dit jaar toegevoegd. Dit heeft tot gevolg dat de vluchten naar Marseille zijn geschrapt. “We staan aan het begin van een nieuw jaar, een jaar wat we met vertrouwen tegemoet zien,” vervolgt Clarisse. “Momenteel werken we hard aan een verbinding met een internationaal overstapluchthaven. Denk dan aan een internationaal vliegveld als Frankfurt, München, Kopenhagen of Amsterdam. Ook een verbinding met Londen staat hoog op onze agenda.”

De marketingmanager geeft aan dat Groningen Airport Eelde de potentie van het vliegveld in kaart heeft gebracht. “We hebben onlangs een onderzoek laten uitvoeren en daaruit kwam naar voren dat we op dit moment slechts 4 procent van de totale markt bedienen. De baanverlenging biedt dus grote kansen. Zodra deze een feit is kunnen we de gesprekken met diverse luchtvaartmaatschappijen en touroperators starten om op die manier verder te kunnen bouwen. We hebben in ieder geval een grote groeipotentie en we gaan er alles aan doen deze te benutten.”

Luchtvaart Eelde