EELDE – Afgelopen zaterdag tijdens Nationale Burendag, zette Groningen Airport Eelde haar deuren open voor de omwonenden van de luchthaven. 2.500 buren kwamen op het evenement af en de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

De luchthaven organiseerde deze dag om de omwonenden een unieke kans te bieden een kijkje achter de schermen te nemen bij Groningen Airport Eelde (GAE). Alle aspecten van de luchtvaart kwamen aan bod.

In één dag waren alle 2.500 beschikbare plekken gevuld, waarmee grote belangstelling werd getoond de luchthaven te bezoeken. Wegens de verleende vergunning en het waarborgen van de veiligheid was het niet mogelijk meer buren toe te laten op de luchthaven. Omdat de animo zo groot was, en de Burendag een succes, overweegt GAE dit evenement in de toekomst zeker weer te organiseren. Speciaal voor deze dag hebben alle bedrijven, partners en organisaties die betrokken zijn bij de luchthaven hun deuren letterlijk opengezet. De omwonenden konden op deze manier zien wat er komt kijken bij de verantwoordelijkheden van de luchthaven.

Zo hield de luchthavenbrandweer spectaculaire blusdemonstraties, konden kinderen in de cockpit van de lesvliegtuigen van de KLM Flight Academy zitten, gaven de Koninklijke Marechaussee en Securitas uitleg over de beveiliging van het vliegveld en liet de Douane demonstraties zien met hun honden. Kinderen vermaakten zich op het Kidsplein, of konden bij de Ambulance hun knuffel beter laten maken. Ook kon men meekijken over de schouder van de Luchtverkeersleiding en was de Traumahelikopter van dichtbij te aanschouwen. Vliegtuigbouwer Cirrus zette de deuren open, Vliegclub NNAC – die dit jaar 90 jaar bestaat- was goed zichtbaar en AEC Skyline opende haar deuren voor de buren. Uiteraard was de Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde enthousiast de luchthaven aan het promoten. Daarbij waren het Alfa- en Noorderpoortcollege – die hun studenten onderwijzen op de luchthaven – aanwezig. Met diverse waterstoftoepassingen maar ook met 14 studenten die de beveiliging van het evenement deels op zich hebben genomen. Op het Vakantieplein was informatie te verkrijgen van het aanbod van BBI Travel, Corendon, Sunair, en Reisburo Airport Eelde. En dit alles onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door het luchthavenrestaurant Bites & Flights.

De buren werden ook meegenomen in de duurzame toekomstvisie van de luchthaven. GAE focust zich op waterstof en elektrisch (onbemand) vliegen. Op het Toekomstplein was te zien hoe men vanuit DroneHub NNL inzet op vliegen met drones, en hoe GAE zich met het programma NXT Airport als proeftuin inzet om met regionale partners te werken aan de ontwikkeling van een duurzame, innovatieve luchtvaart. Zo toonden GAE’s partners GroenLeven, Demcon en Holthausen hun projecten rondom verduurzaming en showden studenten en docenten van Alfa College enthousiast diverse waterstofprojecten. Hier komt onderwijs, innovatie, energie en duurzaamheid samen, met het doel deze projecten binnen de luchtvaart straks op grote schaal uit te zetten (foto: León van Dorp).