“Het was zeer geslaagd”

VRIES – De Historische Vereniging Oud Vries organiseerde afgelopen zaterdag een expositie van oude foto’s in Café de Linden. Op deze tentoonstelling werd massaal gereageerd, want ruim 300 mensen zorgen ervoor dat het etablissement op den duur afgeladen vol zat. Bestuurslid Jan Zuurd is tevreden en blikt terug op een mooie dag.

“Jazeker, het was zeer geslaagd,” laat Jan Zuurd weten. “Het was erg druk, af en toe misschien iets te druk, met name voor de mensen die van ver kwamen en soms niet in staat waren om alle foto’s even goed te zien. Ze kwamen uit heel Noord Nederland, Oosterhesselen, Dedemsvaart, zelfs mensen uit Alkmaar hadden zich voorgenomen om te komen. Nu weet ik niet zeker of die zijn geweest, maar het geeft aan dat de middag leeft. Het gaat dan met name om mensen die hun roots in Vries hebben liggen en graag nog een kijkje willen nemen.”

Foto-oproep

Het bestuurslid benadrukt dat de mensen een nostalgisch gevoel kregen bij het bestuderen van de foto’s. “Op onze oproep om foto’s in te leveren werd ook gehoor gegeven. Maar liefst 200 foto’s werden bij onze vereniging ingeleverd. Ook oude foto’s van de Vriezer Markt en dat is wel speciaal, want lang geleden bij een brand is een groot deel ooit verloren gegaan. Daarom zijn we als vereniging erg blij met deze foto’s. Verder ontvingen we nog een oude schoolfoto uit 1919, erg leuk om te zien.”

Voordat het allemaal begon zat Zuurd toch even in spanning. “Het is altijd even afwachten. Wordt het wat? Hoeveel zouden er komen? Nou, rond half 11 zat de tent al vol. Rond het middaguur was het even wat minder, maar verderop in de middag was het café afgeladen met mensen. Erg leuk om te zien. Wat mij nog opviel is dat er veel meer belangstelling voor historie is dan we zelf denken. We brengen met enige regelmaat een krantje uit en het gebeurt dat deze bij een lid op de deurmat valt, maar door de hele straat wordt gelezen.”

Toekomst

“We zullen dit zeker vaker gaan doen. Wanneer? Daar gaan we ons eens over buigen. Wat we wel kunnen overwegen is om iets toe te voegen aan de dag. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn om oude films te tonen. Sommige zijn misschien wat minder van kwaliteit, maar ze halen wel weer dat reüniegevoel naar boven. Het café heeft een groot scherm om deze films te tonen, dus het is zeker mogelijk. We kunnen hier zeker verder mee.”

Expo hist ver Oud Vries