“Dit leeft echt bij de jeugd”

ZUIDLAREN – Vorige week zaterdag vond de eerste editie van het Rabo Indoor Street Soccer Tournament plaats in de Prins Bernardhoeve. Ruim 900 jeugdvoetballers van alle clubs uit de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze waren van de partij en maakten er een waar spektakel van. Voorzitter Arie Dallinga van de gelijknamige stichting legt uit hoe het toernooi tot stand kwam en blikt tenslotte terug.

“Zo’n zes, zeven jaar geleden hadden we een toernooi voor de zeven voetbalverenigingen van de gemeente Tynaarlo,” begint Dallinga. “Nu hebben we een toernooi waar ook de verenigingen uit de gemeente Aa en Hunze zijn uitgenodigd en dit leverde veel respons op. Het toernooi vond plaats in de Prins Bernardhoeve en daar waren twee hallen waar de jeugd zich kon vermaken. De eerste hal beschikte voornamelijk over veldjes waar vier tegen vier werd gespeeld en de andere hal was voorzien van een pannakooi, er kon leven tafelvoetbal worden gespeeld en er was ook een springkussen. Erg leuk voor de jeugd om zich te vermaken.”

Totstandkoming

Zoals genoemd de eerste editie van het toernooi. Dallinga legt uit hoe het toernooi tot stand is gekomen. “Aan het begin van dit jaar hebben we enkele sessies gebrainstormd met de Rabobank en de verenigingen. We hebben nagedacht hoe we iets konden gaan vormgeven wat een win-winsituatie kon opleveren voor zowel de bank als de verenigingen. Omstreeks maart, april kwam naar voren dat dit toernooi een grote exposure kon opleveren voor beide partijen. Zaalvoetbal leeft namelijk echt bij de jeugd en daarom hebben we besloten dit te realiseren. We hebben te maken met diverse niveaus en daarom hebben we besloten om de teams in te delen in drie verschillende categorieën: hoog, midden en laag. Op deze manier zou iedereen voldoende aan bod moeten komen en dat is hopelijk ook gelukt.”

Uiteindelijk verliep het toernooi goed en waren er in totaal duizenden mensen op de been. Zoals genoemd alleen al 900 voetballertjes, en daarnaast veel publiek. “Het is zeker goed verlopen,” aldus Dallinga. “Ik heb een hoop positieve geluiden gehoord van deelnemende clubs, bezoekers, vrijwilligers en scheidsrechters. Er gingen ook kleine dingen mis, zo hadden we een kleine stroomstoring. Dat kwam natuurlijk onverwachts en toen hadden we wel even het gevoel: wat nu? Gelukkig loste zich ook dat weer op. De grote publieke belangstelling zorgde er trouwens voor dat de patat op was en er tussendoor nieuwe gehaald moest worden. Dat geeft wel aan dat er veel publiek op de been was.”

Als Dallinga gevraagd wordt naar positieve uitschieters op sportief gebied, wil hij ook de kleinere verenigingen niet uitsluiten. “Natuurlijk hebben de grotere verenigingen meestal een hoger niveau en ook bij ons was dat niet anders. Denk dan aan clubs als Actief, Vako, Gieten, Annen en Zuidlaren. Maar ook de kleine clubs hebben hun best gedaan. Ik ben van mening dat meedoen belangrijker is dan winnen in zo’n toernooi. Uiteraard hebben alle winnaars in de diverse leeftijdscategorieën en verschillende niveaus een beker gekregen. Je doet de jeugd daar namelijk een groot plezier mee.”

Vervolg

De toernooivoorzitter sluit niet uit dat het toernooi een vervolg krijgt. “We hebben tot elf uur ’s avonds alles opgeruimd en in de borrel erna hebben we wel kort besproken dat het misschien wel een volgende editie zal komen. We gaan echter in januari uitgebreid evalueren en dan zal er meer duidelijk worden. Vanuit de Rabobank als sponsor hebben we gelukkig positieve geluiden gehoord. Het ligt bij een nieuwe editie wel meer voor de hand om er een tweejaarlijks toernooi van te maken. Het is dusdanig groots opgezet dat het veel organisatie vergt. Belangrijk is ook dat we dan de financiering rond kunnen breien. Dit jaar hebben de Rabobank, gemeente Aa en Hunze een groot deel bijgedragen en heeft de Prins Bernardhoeve voor de zaalhuur een gereduceerd tarief berekend. Voor een volgende editie zullen er echter ook een aantal geldschieters klaar moeten staan. Ik ben overigens wel positief over een vervolg. Er hebben vele mensen genoten en dat is het belangrijkste.”

1 Jeugdsportdag1

1 Jeugdsportdag2

1 Jeugdsportdag3

1 Jeugdsportdag4

1 Jeugdsportdag5

1 Jeugdsportdag6

1 Jeugdsportdag7

1 Jeugdsportdag8