Originele kersliederen voor iedereen

ZUIDLAREN – Stichting Volkskerstzang organiseert op zaterdag 17 december (van 19.30-20.45) de zevende editie van de Volkskerstzangdienst. Het gratis toegankelijke evenement is de grootste kerstzangbijeenkomst in de regio.

"Het is begonnen als particulier initiatief", vertelt voorzitter Jan Oosterhof van de stichting. "De kerken lopen leeg. Maar het zingen leeft wel. Vandaar dat het evenement plaatsvindt in de Prins Bernardhoeve, waar ook niet-gelovige mensen gemakkelijker naar toe gaan. Wat ook mooi is dat alle kerkelijke gemeenschappen meedoen en ook meehelpen". Het eerste jaar trok het samenzijn duizend mensen; vorig jaar achthonderd. Er zijn duizend stoelen gereserveerd in de Prins Bernardhoeve. Diverse groepen zullen de hal in kerstsfeer brengen. Muziekvereniging Erica uit Zuidlaren is met 115 jaar het oudste koor van Drenthe. Deze groep zal de zangdienst begeleiden, maar ook zelf optreden. Het jeugdorkest van Erica zorgt voor ‘welkomstmuziek’. Christelijk Zuidlaarder Mannenkoor is in 1965 opgericht en kent een gevarieerd repertoire. Het Kinderkoor uit Zuidlaren bestaat uit zestig jeugdigen. Probatus is een familiegezelschap uit Assen. Alle groepen brengen vooral sfeervolle liederen. " Een van de wensen van het publiek was om af te stappen van ‘opwekkende’ liederen en terug te keren naar de basis. Meer traditionele kerstliederen, die afwisselend worden gezongen door belangstellenden en koren. Het zanggebeuren duurt korter-niet meer dan 80 minuten- dan andere jaren. "Omdat het voor jonge kinderen te lang was". Totaal nieuw is het speciale busvervoer naar de Prins Bernardhoeve voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Ze kunnen gratis van deze service gebruikmaken. De opstapplaatsen zijn Everswolde en Laarhof. Trias Vries organiseert dit busvervoer. Oosterhof hoopt volgend jaar ook Vries bij het evenement te betrekken door een muziekgroep uit te nodigen. "Als er animo is".

De Prins Bernardhoeve, die voor het zanggebeuren een van de hallen voor een vriendenprijs beschikbaar stelt, zorgt ook voor een verwarmde omgeving. De aankleding wordt gedaan door de plaatselijke hovenier. Bij de ingang (achterzijde PB Hoeve) zijn verklede herders en het houtvuur buiten maakt de sfeer compleet.

Voor ouderen die van het speciale busvervoer gebruik willen maken dienen een plaats te reserveren bij de familie Vegter aan de Julianastraat 52, tel. 050-4090043. Voor deze buspassagiers zijn tevens plaatsen gereserveerd in de PB Hoeve.