Waar: Annerweg 35 in Anloo

Wat: Grutterswinkel ‘De Maolderij’

Tijdstip: 13.00 uur

ANLOO – Op een regenachtige donderdagmiddag komt de ongenode gast aan in Anloo. Het doel is een bezoek aan grutterswinkel ‘De Maolderij’. ‘Grutterswinkel is een winkel waar de grutter zijn waren verkoopt’ staat er in het woordenboek. Het is de voorloper van de kruidenierswinkel en de Jumbo, Albert Heijn of Liddle zoals we dit tegenwoordig kennen. De ongenode gast staat voor een groot grijs blauw pand in Anloo. Er staat groots ABZ slagerij op het pand waar de navigatie eindigt.  Maar na even goed te kijken, steekt daar een vlag uit bij een deur in het midden van het grote pand. Bij de ingang liggen gelooide huiden over een rekken. Dit oogt zeker authentiek.

Eenmaal in het pand staat daar Erwin Bos, de eigenaar van de slagerij en de winkel. Ooit in 1963 begon de vader van Bos de slagerij in Zuidlaren en later zijn zij naar Anloo verhuisd waar zijn vader de fabriek kon overnemen waar de ongenode gast nu voor staat. Enthousiast vertelt Bos over het ontstaan van de Grutterswinkel: “Het is eigenlijk begonnen met ons project en paradepaardje ‘Drents Weidevlees’. Het keurmerk ‘Drents Weidevlees’ is ontstaan uit een innovatiewedstrijd vanuit de Provincie Drenthe die we hebben gewonnen. Na anderhalf jaar plannen en vergaderen is daar dit keurmerk achter weg gekomen. Het idee erachter is een stukje natuurbeheer koppelen aan diervriendelijke bedrijfsvoering. Deze dieren lopen door het Drentse landschap, op terreinen van Natuurmonumenten en op terreinen van Staatsbosbeheer, zoals in Deursen, Balloo en in Ees. De dieren overwinteren in een warme potstal en de boer voert ze ’s winters bij met lokaal gewonnen voer.  Normaal leverden we dit vlees alleen aan horecazaken, maar er kwam meer en meer vraag vanuit particulieren. We kregen steeds meer mensen op kantoor die een kilootje dit of pondje dat wilden. Daarom hebben we uiteindelijk ‘de Moalderij’ opgericht.“

Hoe de winkel er nu uitziet blijkt een liefhebberij. Bos: “Net buiten Annen, waar ik vroeger woonde, stond een kruidenierswinkeltje (grutterswinkeltje). Als klein kereltje kwam ik daar vaak en ik kende de eigenaren goed, het waren bijna buren. Op een gegeven moment stond de zaak te koop en ik was bang dat het inventaris verloren zou gaan. Zulke winkeltjes zie je bijna nooit meer. Toen heb ik voorgelegd of ik de originele inventaris mocht overnemen en daar ging men mee akkoord. Ze vonden het een mooi idee dat ik de inventaris voor mijn eigen winkel wilde gebruiken. Een hele serie van die hele oude blikken uit hun winkel staan hier nu ook bovenop de plank in de winkel. Als je de winkel binnenstapt zorgt het interieur voor een leuke sfeer en daardoor wordt het een echte beleving wanneer mensen hier winkelen. We krijgen er hele enthousiaste reacties op.”

De oude kassa en oude weegschalen met bruine puntzakken ernaast vallen meteen op. De ongenode gast kan het niet laten en schept de papieren puntzak vol met ouderwets snoepgoed die ze soms niet eens kent, zoals massee of stroopsoldaatjes. Maar er zijn ook salmiakknotsen en schuimblokken waarvan ze weet dat de collega’s heel blij zullen zijn als ze daar straks mee terug komt op kantoor. De prijzen zijn niet helemaal ouderwets, maar goed voor beleving moet je natuurlijk ook wat betalen.  Er is nog veel meer lekkers wat ze ziet en wil meenemen, helaas is bevroren vlees niet heel handig wanneer je nog een halve dag terug moet naar kantoor.

Enthousiast vertelt Bos verder: “Er zitten heel veel vakken in die authentieke Grutterskasten die ik heb overgenomen, dus die moesten we vol zien te krijgen. Daarom hebben we nu erg veel producten in de winkel. Naast ons Drents Weidevlees, hebben we ook speciale producten zoals kaantjes en zelfgemaakte bloedworst. Maar ook vers brood van de bakker hier vlakbij en verse zuivel uit de buurt. We willen wel dat alle producten die we verkopen uit de buurt komen of uit de regio. Daar wordt nu ook veel waarde aan gehecht. We werken inmiddels zelfs met (online)bestellijsten, zodat onze klanten elke week kakelverse eieren, brood, groentes, zuivel en fruit uit de regio kunnen krijgen. Maar ik houd ook van experimenteren, dus ons assortiment blijft groeien. Ik maak nu zelf Drents gerookt spek, hele pichanja en met een goede kok hebben we een soepenlijn opgezet, genaamd Lockerij. De soepen zijn ook weer gemaakt van streekproducten. ‘De Maolderij’ is een aanwinst gebleken.“