ASSEN/VRIES – Na ruim 22 jaar betrokken te zijn geweest bij de Wereldwinkel in Vries is het voor Hanneke Postma nu voorbij. Reden hiervoor is haar verhuizing naar Den Haag. Ze wilde namelijk dichterbij de kinderen gaan wonen. Postma ging niet ongemerkt weg uit het Drentse land, want met een afscheidsmiddag werd ze overladen met bloemen en cadeaus.

Begin jaren ’90 werd de Wereldwinkel in Vries opgericht en vanaf die tijd was Postma er al bij. “Met een groep mensen zaten we bij elkaar en kwamen we tot de conclusie dat Vries een wereldwinkel ontbeerde”, blikt ze terug. “We besloten om te onderzoeken of er ruimte was voor een wereldwinkel en we zijn toen als een soort van experiment in de Kosterij in de kerk begonnen. Toen allerlei instanties gingen verhuizen kwamen we met de peuterspeelzaal terecht aan de Nachtegaalstraat, waar we enkele jaren gehuisvest waren. De gemeente besloot in die tijd dat het voormalige raadshuis aan groot onderhoud toe was en deed afstand van het gebouw. Univé vestigde zich er en er kwam ook ruimte voor de Wereldwinkel. Vanaf die tijd zijn we daar gevestigd.”

Postma werkte samen met een aantal mensen samen en zette zich met hart en ziel in voor de winkel in Vries. “Ik ben heel blij dat het er was en heb mijn tijd er als zeer positief ervaren. Het was soms lastig om alle vrijwilligersposten op te vullen, maar uiteindelijk ben ik trots op datgene wat we bereikt hebben.”

Juist met deze positieve gedachten in haar achterhoofd beseft Postma zich dat ze het gebeuren in Drenthe ontzettend gaat missen. “Het is een beetje vreemd en moet er nog wel een beetje aan wennen. Ik hoop ooit nog wel eens terug te keren voor een bezoek, al is de afstand natuurlijk wel erg groot. Mijn kinderen wonen allemaal in de buurt van Den Haag, dat maakt het voor mij gemakkelijker om er eens langs te gaan. Het afscheid wat ik bij de Wereldwinkel heb gekregen was erg mooi en ik ben dan ook blij met alle lieve reacties van de mensen.”

 

Hanneke Postma