Luuk tuinder Primeur Johannes-Passion in Vries!

VRIES – De Johannes-Passion wordt op twee plaatsen in het Noorden opgevoerd: Ten Boer en..Vries!  Een eenmalige gebeurtenis.  Op Goede Vrijdag wordt in de Dorpskerk van Vries het beroemde werk van Bach opgevoerd.  Dirigent is Luuk Tuinder, die het stuk ook begeleidt in Ten Boer (zaterdag 28 maart).
Het was lang zijn wens om de Johannes Passion te dirigeren. “Ik heb de Johannes Passion ook vaak uitgevoerd als solist. Ik ken het stuk heel goed. Bach schreef het in 1724. Driehonderd jaar later klinkt die muziek in Vries, of all places. Heel bijzonder”, vindt Tuinder  In de Johannes-Passion wordt het lijden en sterven van Jezus beschreven. In plaats  van het voorlezen wordt het hele verhaal gezongen. De Johannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de bekendere Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat dynamischer, maar tegelijkertijd ingetogener. Luuk Tuinder vindt de Johannes-Passion eigenlijk een  mooier stuk dan de bekendere Matthäus-Passion. “Het stuk heeft een strakkere structuur en is vrij nuchter. In de Matthäus-Passion wordt veel meer nadruk gelegd op de emotie over het lijden van Jezus”. In Vries  wordt de passion uitgevoerd in de context van een kerkdienst. Tuinder: “En op de avond van Goede Vrijdag. De twintig delen leren is wel een uitdaging en dat is het voor het koor  ook. Het is bijzonder om dit te mogen doen. Met professionele solisten, in een prachtige ambiance. Die mooie akoestiek van de kerk. Dat wordt alleen maar genieten.” Tuinder raadt bezoekers aan om niet alleen te luisteren naar wat je op het moment hoort, maar ook in het gehoor vast te houden wat er in de lengte van het stuk gebeurt. En: ‘Luister vooral naar de tekst en wat de muziek dan met je doet.’ “Hoe de belangstelling is, dat is moeilijk in te schatten. Bach spreekt wel tot de verbeelding.”
Johannes-Passion wordt opgevoerd door het koor Amor Cantandi, orkest Bachensemble Vries en de solisten: Nikki Treurniet (sopraan), Femke de Boer (alt), Gerben Houba (Evangelist/tenor), Michiel de Vries (bas) en Henk Timmerman (Christus). 
Op woensdag 25 maart vindt een openbare repetitie plaats in de Dorpskerk van Vries tussen 19.30 en 22.00 uur. Tijdens de openbare repetitie passeren grote delen van de Johannes-Passion waarin koor en orkest samen optrekken.