Herinrichting luchtruim Noord-Nederland

Afbeelding
de krant van tynaarlo

EELDE – Via Leefbaar Tynaarlo is het allernieuwste plan van Programma Luchtruimherziening van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat net binnen gekomen. Het lijkt erop dat het Rijk een militaire luchtbasis wil maken van Groningen Airport Eelde en de burgerluchtvaart naar het vliegveld Lelystad wil halen.


Het volgende wordt uitgelegd in het plan van het Ministerie: “In het Noorden van Nederland ligt een groot militair oefengebied. Dit militaire oefengebied ligt grotendeels boven zee en gedeeltelijk boven land. Het strekt zich uit van de kop van Noord-Holland tot aan Groningen, en van het zuiden van Friesland tot 170 km ten noorden van de Waddeneilanden. In het programma Luchtruimherziening wordt dit gebied in zuidoostelijke richting uitgebreid. Waarom wordt het luchtruim boven Noord-Nederland aangepast? De uitbreiding van het militaire oefengebied in Noord-Nederland vindt gelijktijdig plaats met het opheffen van een militair oefengebied in het Zuidoosten van Nederland. Het opheffen van dit militaire oefengebied is nodig om in het zuidoosten van Nederland het luchtruim duurzamer en efficiënter in te richten voor de burgerluchtvaart.


Een andere inrichting van het luchtruim in het Zuidoosten biedt de mogelijkheid om via dit luchtruim kortere, directe routes te vliegen van en naar de luchthavens Schiphol, Rotterdam, Eindhoven en (in de toekomst) Lelystad. Daarnaast geef het ruimte om het vliegverkeer duurzamer af te handelen, onder andere door vliegtuigen vaker continu te laten klimmen en dalen. Samen met de kortere routes verlaagt dit het brandstofverbruik en de uitstoot van vliegtuigen.


“In hoeverre dit overlegd is met de bestuurders en aandeelhouders van GAE is voor nu onbekend. John Franke Namens heeft namens de raadsfractie van Leefbaar Tynaarlo inmiddels vragen ingediend. Op de website www.luchtvaartindetoekomst.nl is er het volgende over te vinden: “Gezien de verslechterde financiële situatie van Groningen Airport Eelde hebben de aandeelhouders van de luchthaven (de provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Assen en Tynaarlo en Stichting FB Oranjewoud) verschillende toekomstscenario’s in beeld gebracht. Op basis hiervan zullen de aandeelhouders besluiten over de toekomst van de luchthaven. Vervolgens zal worden bekeken of en hoe een traject richting een luchthavenbesluit wordt hervat.”


UIT DE KRANT