We’ll meet again… op de brink in Vries

VRIES – Op 13 april is het 70 jaar geleden dat (de gemeente) Vries bevrijd werd van Duitse overheersing. De Vriezer Post besteedt daar gedurende een aantal weken aandacht aan. Deze week informatie over het feestprogramma dat Volksvermaken Vries, de Historische Vereniging, het 4-meicomité en twee muziekexperts hebben samengesteld. Het feest is bedoeld voor alle inwoners van de voormalige gemeente Vries.
Pubquiz
Het feestprogramma start al op vrijdagavond 10 april met een extra pubquiz in Café Onder de Linden. Net als anders organiseert Volksvermaken deze pubquiz. Maar deze keer zitten er veel vragen in over de oorlog in Vries en de bevrijding van Vries. Maar natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ vragen over actualiteit, muziek en sport. Aanvang: 20:00 uur. Deelname is deze keer gratis.
Oorlogsexpositie in het
gemeentehuis in Vries
De Historische Vereniging heeft een tentoonstelling samengesteld van oorlogsmaterialen. Heel veel oude foto’s, kleding uit die tijd, bonnenboekjes, fietsplaatjes, een Canadees uniform, radiocommunicatieapparatuur en nog veel meer. De toegang is gratis.
Openingstijden van de expositie:
11 april: 11.00-16.00 uur
12 april: 12.00-16.00 uur
13 april: 11.00-16.00 uur
Op 14 april is de tentoonstelling alleen open voor de leerlingen van groep 7 van De Holtenhoek en De Vijverstee. De leerlingen besteden de weken vooraf op school heel veel aandacht aan de oorlog. Op 14 april krijgen ze dan ‘les’ tijdens de expositie. De leerlingen van groep 7 schrijven ook gedichten over de oorlog. Een aantal daarvan dragen zij zelf voor tijdens de dodenherdenking op 4 mei.
The Final Push
Hier hebt u vorige week alles al over kunnen lezen in de Vriezer Post. De vereniging Keep Them Rolling laat een colonne militaire voertuigen door Nederland rijden om de bevrijding te herdenken. The Final Push heet de tocht. De colonne rijdt de route die in 1945 ook is afgelegd. En… die route loopt door Vries! De stoet is op 29 maart vanuit Groesbeek vertrokken. Op 12 april om ongeveer 10:30 uur komen ze aan op de brink in Vries (via De Fledders). Daar worden ze in rijen dik opgesteld, zodat u ze allemaal kunt bekijken. Om ongeveer 11:30 uur vertrekken ze naar Eelde. Het eindpunt is Groningen, later op de middag. In de colonne rijden ongeveer 120 jeeps, vrachtwagens en motoren mee, goed voor meer dan een kilometer stoet.
Muziekfestival
Zodra The Final Push is vertrokken, naar verwachting rond 11:30 uur, barst er een muziekfestival los op en om de brink. Alle koren en muziekgezelschappen in de oude gemeente Vries zijn daarvoor uitgenodigd en natuurlijk treedt ook de Harmonie op. Voor zover mogelijk nemen de muziekgezelschappen muziek uit de tijd van de bevrijding in hun repertoire op. Ook hier is de toegang gratis.
Quintslag treedt na afloop van het muziekfestival nog  voor de bewoners van de Kornoeljehof en Eikenhof op in de Kornoeljehof.
We’ll meet again
Het muziekfestival sluit in stijl af. Aan het eind, tegen 15:00 uur, verzamelen alle koren en muziekensembles zich op de brink bij de muziekkoepel. Allemaal samen spelen en zingen ze We’ll meet again, hét lied dat bij de bevrijding hoort. En natuurlijk mag u uit volle borst meezingen. Hieronder het refrein, dan kunt u alvast oefenen.
We’ll meet again
Don’t know where
Don’t know when
But I know we’ll meet again
Some sunny day
Kerkdienst in de stijl van de veertiger jaren
Een bijzonder onderdeel van het muziekfestival is een kerkdienst zoals dat in de jaren ’40 ongeveer gebeurde. De Cantorij, het koor van de kerk, verzorgt dit onderdeel. Natuurlijk vindt de dienst plaats in de kerk, aanvang 14:15 uur.
Leerlingen adopteren het oorlogsmonument
Op maandag 13 april, de echte Bevrijdingsdag dus, adopteren de leerlingen van groep 7 van De Holtenhoek en De Vijverstee het oorlogsmonument op de begraafplaats. Dat doen zij ieder jaar, nadat ze op school veel over de oorlog hebben gehoord. Dit jaar krijgt de adoptie een extra officieel tintje omdat burgemeester Thijsen erbij aanwezig is en de kinderen toespreekt. Het monument op de begraafplaats herinnert aan de zeven bemanningsleden van een Amerikaanse bommenwerper die sneuvelden tijdens een luchtgevecht op 28 juli 1943 boven Vries.

 

Het programma Muziekfestival:
    Muziekkoepel    Dorpskerk    Onder de Linden    Herberg Tió
11.00 – 11.45    Harmonie Vries              
12.00 – 12.30         Zeijer Compagnie    Quintslag    Mannenkoor Vries
12.30 – 12.45    Harmonie Vries              
12.45 – 13.15         Essenza    Zanglust    KLAZ
13.30 – 14.00         Zanglust    Stroomdalkapel    Quintslag
14.15 – 14.45         Cantorij Dienst    Joint venture    Speelman&Ottens