Het gaat niet goed met het dorpswinkeltje in Tynaarlo

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

 “We willen ’t Brughoes graag in stand houden”


TYNAARLO – Vrijwilliger Augustinus de Jonge van dorpswinkeltje ’t Brughoes neemt afgelopen week contact op met de Krant van Tynaarlo. Dankzij een aantal giften hebben ze diverse verbeteringen in het dorpswinkeltje aan kunnen brengen. “Iedereen denkt daardoor dat het wel goed gaat met ’t Brughoes, maar dat is niet het geval. We kunnen maar net alle onkosten betalen”, laat De Jonge weten, “We willen nogmaals duidelijk maken dat ’t Brughoes voor onze medewerkers ontzettend belangrijk is.” Twee van die medewerkers zijn Johan en Dave, die het buitengewoon naar hun zin hebben in Tynaarlo: “Het is goed voor ons. We hebben dankzij ’t Brughoes plezier in onze dag.”


Het dorpswinkeltje is in 2007 gestart als werkervaringsproject van Cosis voor mensen met een beperking. In 2015 is het overgenomen door Stichting ’t Brughoes. Cosis zorgt ervoor dat er voldoende mensen werkzaam zijn. “In totaal hebben we zo’n tien personen die afwisselend de klanten bedienen”, vertelt De Jonge. Daaromheen loopt nog een groep van tien vrijwilligers. Samen zorgen ze ervoor dat ’t Brughoes blijft bestaan voor het dorp Tynaarlo. “Dankzij dit project functioneren wij middenin de samenleving en krijgen we de kans om werkzaamheden te verrichten die bij het runnen van de winkel horen”, laat Dave weten.


Op financieel gebied wordt het door verschillende bedrijven en burgers uit het dorp geholpen. “Wij zijn daar erg dankbaar voor”, vertelt De Jonge. Zo is het terras door een vrijwilliger bij elkaar gesprokkeld in het dorp, maar zijn er ook bedrijven die ondersteunen door ledverlichting te doneren en zijn de medewerkers onlangs door een welwillend bedrijf in het nieuw gestoken. “Onze oude outfits waren op vele punten versleten. Heel fijn dat er een bedrijf ervoor heeft gekozen om ons nieuwe bedrijfskleding te schenken”, vertelt Johan. Daarnaast is er dus nieuwe ledverlichting aangelegd en heeft ’t Brughoes een nieuwe bank geschonken gekregen.


Ondanks deze giften, gaat het dus blijkbaar niet goed. “We willen ’t Brughoes graag in het dorp houden, maar dan moeten de mensen in het dorp daar ook aan meewerken. Door bijvoorbeeld brood, zuivel, fairtradeproducten en de vergeten boodschap te halen”, vertelt De Jonge. Dorpeling Hendrik Jan, die op dat moment zijn boodschapje komt halen, vindt dat meer Tynaarloërs dat moeten doen: “Het is een fantastische winkel, waar ik geregeld een boodschapje kom halen. De medewerkers zijn vlot en vriendelijk en als je als vaste klant terugkeert, staat wat je moet hebben meestal al klaar. Ze moeten sowieso de karnemelk hier proberen, want de echte ouderwetse karnemelk kan ik alleen hier nog vinden. Heerlijk!” De Jonge wil nogmaals benadrukken dat men het moet hebben van de Tynaarloërs. “Momenteel gaat al het geld wat binnenkomt er ook weer uit. Wat er overblijft aan producten doneren we aan de voedselbank of het Leger des Heils, maar het liefst verkopen we dat natuurlijk gewoon.” De dorpswinkel is voor de cliënten die er werken een brug naar de maatschappij: “Het brengt diversiteit in hun weekritme. Ze voelen zich weer nuttig en hebben het gevoel dat ze er voor anderen kunnen zijn.”


Dave en Johan zijn het met De Jonge eens. “Ik ga nooit met een vervelend gevoel hier naartoe. Ik heb er altijd zin in”, vertelt Johan. Dave vult zijn collega aan: “Het is ook een soort uitlaatklep. Er is bovendien veel ruimte voor zelfontplooiing en eigen initiatief. Dat vind ik heel fijn.” De Jonge is trots op hen: “Het gaat verder dan alleen de winkel. Buiten het werk om hebben ze ook contact en het werkt allemaal zo leuk samen met elkaar. Het is altijd reuze gezellig bij ’t Brughoes!”

UIT DE KRANT