Sculpturepark (1) Sculpturepark (2) Sculpturepark (3) Sculpturepark (4) Prins Bernardhoeve failliet

ZUIDLAREN – De Prins Bernardhoeve is failliet verklaard. Een klap die hard aan is gekomen in Zuidlaren. Een klap voor exploitant John Franke, gemeente Tynaarlo en ook de ondernemers uit Zuidlaren.  De financiële situatie was penibel. Door de aardbeving stortte het Sculpture Park letterlijk en figuurlijk in elkaar.
Exploitant John Franke gokte op een paard en heeft verloren.  Beurzen moesten wijken voor een met veel bombarie aangekondigd zandsculpturenproject.  Aanvankelijk was er- logischerwijs- euforie. Maar toen het een permanent project moest worden redeneerden bezoekers al: als je het een keer gezien hebt, waarom zou je dan weer komen? Volgens curator Jeroen Sprangers  is de oorzaak van het faillissement een combinatie van factoren: de penibele financiële situatie en daar kwam de dreun van de aardbeving overheen. “Door het instortingsgevaar was het niet verantwoord de gehele tentoonstelling te laten zien.  Dat het bezoekersaantal na de eerste euforie tegenviel vindt de curator niet relevant. Sprangers stelt het simpel: “als ik 1200 euro nodig hebt en ik verdien maar 1000 euro, dan doe ik het niet goed. Door de scheur houd je nog maar 500 euro over. Die aardbeving (“aannemelijk, ik ben geen specialist”) was de druppel. We blijven tijdelijk nu even open en gaan dan in alle rust bekijken of een doorstart mogelijk is.  We waren een eind op weg met meerdere activiteiten naast zand en lego. Er zijn partijen afgehaakt en dus doen we een stapje terug.  Of het nog uit kan gaan we per week bekijken. Bij een doorstart worden meerdere partijen betrokken, zoals politiek. “ Eigendom van gebouwen en grond is Leyten. “De gemeente heeft alleen de voorkant in beheer”,  zegt wethouder Nina Hofstra.  “De gemeente heeft er verder geen rol in, wel staat er nog een lening open, voor het project zandsculpturen. Er kwamen minder bezoekers dan begroot. De PB-Hoeve werd in een zware tijd in de benen gehouden. Franke heeft daar veel energie ingestoken. Uiteindelijk heeft hij het niet gered. Wat doet de gemeente bij een doorstart?
Bij een doorstart moeten initiatiefnemers voor een gezonde toekomst zorgen. De gemeente kan slecht een vergunning verstrekken of bestemmingsplan wijzigen. De gemeente heeft geen financiële taak, zelfs niet als het om de Prins Bernardhoeve gaat.” Dan de reacties op straat. “Doodzonde voor de aantrekkingskracht van Zuidlaren”, zegt een vrouw. “De schuld aan de aardbeving geven is een beetje goedkoop.”” Voorzitter van ZOV Inge van der Broek:. “Het is een publiekstrekker en we leven er allemaal van.  Heel naar. Zuidlaren heeft toeristische trekpleisters nodig. Het is een verlies voor het dorp.” Een man die heeft veel met beurzen te maken gehad en noemt man en paard.  “Triest . Alles is naar Friesland gegaan, de WTC Expo. Die directeur De Jong hadden ze met de k. moeten ophangen. Zet dat er maar in. Dat beurzen teruglopen is duidelijk. Maar er is ook niets met de standhouders gedaan.  En dan maar roepen dat het niet uit kan. Op de toenmalige Landbouwbeurs waren tenten onverwarmd. Zo jaag je klanten weg. Dat de laatste tijd  evenementen zijn weggehaald is niet de  hoofdoorzaak.  Toen was het kwaad al geschied. De gemeente had moeten ingrijpen.”