Bijenmarkt_Zuidlaren_P720011631 editie Markt van Melk en Honing

ZUIDLAREN – De Markt van Melk en Honing beleefde vorig jaar zo’n goede dertigste editie dat ook dit jaar alle stands weer zijn bezet. Marktmeester Ton Kolkman kijkt dan ook uit naar de 31e markt, die volgens hem nog meer gericht is op het duurzame gebeuren. Zaterdag 1 augustus is de Brink in Zuidlaren één brok gezelligheid.

Een verrassend dagje uit, zo wordt de Markt van Melk en Honing ook wel omschreven. De vaste bezoeker krijgt elk jaar iets bijzonders voorgeschoteld en de organisatie streeft ernaar om een groot aantal stands te laten zien. Dat is ook gelukt, want meer dan negentig standhouders hebben de moeite genomen een plekje te reserveren op de Grote Brink in Zuidlaren. “De Grote Brink staat helemaal vol standhouders”, vertelt Kolkman. “We hebben nu dertig nieuwe standhouders en hebben een groot aantal ‘nee’ moeten verkopen. We hebben vorig jaar kennelijk iets goeds gedaan.” De marktmeester erkent dat het ook het gevolg is van een keuze die de organisatie heeft gemaakt. “De zelfgemaakte dingen die mensen thuis maken, daar hebben we een streep doorgezet. We willen meer passende standhouders, vandaar dat we ons beleid daarin hebben veranderd. En gezien het aantal aanmeldingen blijkt dat we daarin gelijk hebben gehad.”

Trend

Dat betekent dat de Markt van Melk en Honing zich nóg meer richt op ecologie en duurzame producten. De natuur staat meer dan ooit op de markt centraal en volgens Kolkman kan dat niet los worden gezien van een trend die enkele jaren geleden is ingezet. “Het is een maatschappelijke stroom, daar liften we even op mee. Al kan ik niet inschatten of er ook echt een ander publiek komt. Je zou haast denken van wel. Wanneer iemand twintig jaar geleden een zonnepaneel op zijn dak plaatste werden de wenkbrauwen toch gefronst, tegenwoordig wordt zoiets veel normaler gevonden. We hebben er in elk geval profijt van, de samenleving staat meer open voor duurzame producten.”

De Markt van Melk en Honing is anno 2015 dan ook op haar hoogtepunt beland. “Maar we willen ook niet groter. Het spektakel dat je dan krijgt past ook niet bij de sfeer die de markt nu heeft. Je maakt het door groter namelijk niet gezelliger. We hebben ook niet zo heel veel wensen meer. Wel organiseren we veel activiteiten voor de kinderen. Het mooie is dat het om een besloten markt gaat waarbinnen je rondloopt. Het is een soort dorp in een dorp.” Naast de markt en de kinderactiviteiten is er dit jaar wederom toneel en heeft de organisatie nóg meer ingezet op muziek. De Markt van Melk en Honing op de Grote Brink in Zuidlaren begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.