egbert darwinkel trondheim oslo 2Egbert Darwinkel overwint de krachtproef Den Store Styrkeprøven

OUDEMOLEN – Egbert Darwinkel, hoofdtrainer van egbert darwinkel trondheim oslovoetbalvereniging VAKO, heeft in de vakantie niet stilgezeten. Integendeel: de postbode uit Oudemolen ging de uitdaging aan van ‘Den Store Styrkeprøven’, een fietstocht over een afstand van 550 kilometer.

Den Store Styrkeprøven betekent  in het Noors ‘de grote krachtproef’. Het is de meest tot de verbeelding sprekende non-stop lange afstandswielerwedstrijd- en toerrit, die eind juni georganiseerd wordt, omstreeks de tijd van de zonnewende, wanneer het ’s nachts nauwelijks donker wordt. De tocht werd voor het eerst gereden in 1967.Het traject voert tussen de steden Trondheim en de hoofdstad Oslo. De afstand bedraagt 540 km en het hoogteverschil bedraagt 3400 meter. Hoogste berg: 1066 meter.

“Die tocht was mooi. Maar het mooiste is dat hem uitgefietst heb, daar ging het mij om”, vertelt Egbert Darwinkel. Een hele prestatie zo blijkt. “Ik zit bijna nooit op de racefiets. Maar zit als postbode wel altijd – zo’n drieenhalf uur- op de fiets. Maar dan heb ik zware tassen aan de fiets hangen. Dit jaar heb ik wel de Amstel Goldrace gereden en de Tecklenburg-Rundfart. Voor Noorwegen heb ik me niet voorbereid. De post bezorgen is mijn training. Aan de Store Styrkeprøven deden 1580 fietsers mee, afkomstig uit . Je kunt kiezen uit verschillende trajecten, zoals Lillehammer-Oslo (die dan ook ‘Den Lille Styrkeprøven’ wordt genoemd), wat aanzienlijk korter is dan Trondheim-Oslo, de langste en dit was mijn uitdaging”. Darwinkel reisde samen met zijn vriendin. “Zij reed de camper naar Oslo en dat is een prestatie op zich, met al die bergen”. Over bergen gesproken. Daar heeft Darwinkel geen ervaring mee in Oudemolen. “Maar de bergen in de Amstel Gold-race zijn steiler, met percentages van 22 procent. En in Tecklenburg heb je ze ook van 25 procent. De Noorse bergen zijn vooral lang en dat sloopt je wel. Afdalen? Daar heb ik geen angst voor. Het liefst zo hard mogelijk, dan ben je alweer halverwege de volgende berg. Het weer was goed. Alleen de nachten waren heel koud, tot 1 graad boven nul. Overdag was het een heerlijk temperatuurtje van 20 graden. Al was het soms iets te warm. Het was in ieder geval de hele tijd droog weer. Bijzonder waren de nachten, want het blijft licht. Je kunt dus zonder licht fietsen. Over de tocht mag je 36 uur doen. Daarvoor kun je kiezen uit verschillende vertrektijden. Je vertrekt in groepen van 75 personen. Ik zat in de groep van ‘24 tot 36 uur’. Daardoor startten we ’s avonds om tien uur en reden zo de hele nacht door. Ik heb er 27 uur over gedaan. Daar zit alles bij in, ook de rustpauzes. De natuur in Noorwegen is heel mooi. Daar geniet je wel van. Ja, het smaakt naar meer. Ik heb nog wel wat uitdagingen in het hoofd”. Maar eerst even nagenieten. “Wat ik ermee verdiend heb? Een medaille. Maar het ging mij niet om de medaille, maar om het uitrijden. Het mooiste was de finish.”