Jan Koops YdePlaatselijke trots gaat het weer op prestatief niveau proberen

YDE/DE PUNT – Na enkele jaren gevoetbald te hebben in de reserve zesde klasse van de KNVB, wil SV Yde De Punt het weer in de standaardcompetitie proberen. Volgens voorzitter Jacobus Koops is de club er klaar voor. Desondanks houdt de club er rekening mee dat het op een fiasco kan uitdraaien.

Daar willen de betrokkenen in Yde De Punt overigens niet te vaak aan denken, want het gaat juist weer zo goed met de vereniging. Komend seizoen staan er weer twee seniorenteams op het veld en heeft men zelfs de kans gezien om een standaardteam op te tuigen voor de vijfde klasse op de zondag. Volgens Koops is dit het gevolg van een proces wat de vereniging heeft ingezet. “We hebben een hele slechte periode gehad, dat is nu zo’n vijf jaar geleden”, blikt hij terug. “Enkele oudere spelers, waaronder ikzelf, stopten destijds. Het zou moeten worden overgenomen door de jonge jongens, maar dat liep niet zoals het moest. Dat betekende dat we een stap terug moesten doen naar de reserve klasse. Dat besluit moesten we wel nemen, het eerste team verloor wekelijks met grote cijfers en we moesten oppassen dat de vereniging niet zo leeglopen.”

Het bestuur van SV Yde De Punt nam het besluit, met de hoop dat er later eventueel voldoende draagvlak zou zijn voor een prestatief team in de standaard vijfde klasse. Koops werd pakweg vier jaar geleden voorzitter. “De afgelopen jaren hebben we wat proberen op te bouwen, wat resulteerde in het kampioenschap in de reserve zesde klasse. Vorig jaar hebben we met Jan Kuipers een hoofdtrainer aangesteld. Het doel was om te proberen terug te keren naar het standaardvoetbal. De selectie bestaat uit een leuke, jonge groep voetballers die ervoor wil gaan en Jan Kuipers is een ervaren man die de jongens goed onder handen moest nemen. Aan het einde van afgelopen seizoen hebben we bij elkaar gezeten en Kuipers wilde het met deze jongens wel proberen in de vijfde klasse. Die kans hebben we gegrepen.”

Handen uit de mouwen

Aan de inzet van de selectie ligt het volgens preses Koops namelijk niet. “Deze selectie is anders dan vijf jaar geleden. De trainingsopkomst ligt veel hoger en men is er serieuzer mee bezig dan toen. Dat moet ook, want het is geen groep die moeiteloos meedoet in de vijfde klasse. Komend seizoen moeten de handjes uit de mouwen. Onze doelstelling is dat we komend seizoen gewoon lekker moeten gaan voetballen, ervoor zorgen dat we leuk meedoen. We hebben niet de verwachting dat we bovenin mee gaan doen. Eerst zorgen dat we punten pakken. Daar zijn de jongens ook van doordrongen, ze moeten met elkaar flink aan de bak. Daarbij is de eerste fase direct belangrijk, dat is ook goed voor het moraal.”

Want Koops weet het, wanneer Yde De Punt de eerste tien wedstrijden kansloos verliest werkt dat door. De spelers raken het vertrouwen kwijt en een negatieve spiraal is dan zo ontstaan. Een slecht begin kan zorgen voor demotivatie, met als gevolg dat de terugkeer misschien maar één seizoen stand houdt. Vreest het bestuur van de vereniging een dergelijk scenario? “Daar zijn we zeker bang voor”, antwoordt Koops eerlijk. “Maar dat is een risico wat we bewust nemen. Het is ook een lastige afweging, maar je moet het toch weer proberen. We hopen dan ook dat het goed gaat. We hebben om dat te voorkomen ook veel oefenwedstrijden gepland tegen goede tegenstanders. Zodoende zijn de spelers ook beter voorbereid op wat hen te wachten staat.”

Koops vertrouwt daarbij op het moraal van de selectie, die er volgens hem echt voor wil gaan. “Het voetbal leeft weer in Yde De Punt. De groep wil ervoor gaan en je merkt ook dat het de vereniging goed doet. We hopen dat we in de toekomst de club zijn voor spelers die bijvoorbeeld bij Actief afvallen en het op een lager niveau willen proberen. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal jongens uit het dorp die nu in de jeugd van Actief en Gorecht spelen. Wanneer ze het daar straks niet redden zijn ze hier altijd weer welkom.”

Koops heeft er dan ook zin in. “Jazeker, we zijn er klaar voor. Ook hopen we dat het in het dorp weer gaat leven. Ik denk het wel, want voor de mensen is het leuker om op zondagmiddag voetbal te komen kijken. We zijn echt benieuwd hoe het straks gaat.”