Cruwijn

RODEN –Iemand die je werkelijk álles kan vertellen over whisky’s,  je éérst even je drankje proeven voor je het aanschaft en één op één zaken doet met wijnboeren uit Argentinië en Frankrijk. Waar vind je dat nog? Bij de zaak die zich officieel het ‘Beste Bedrijf van Noordenveld’ mag noemen: Cruwijn in Roden, de zaak in het overdekte winkelcentrum ‘De Molenhof’, waar de rivierkreeftjes in whiskysaus voor de clientèle standaard op tafel staan.
Hij weet hoe het heurt, ondernemer Bertjan Stadman van Cruwijn, die negen jaar als sommelier heeft gewerkt bij het prestigieuze hotel Lauswold in Beetsterzwaag. Stadman, afgestudeerd aan de hotelschool, leerde het vak van de beste gastheer van Nederland. “Hij sleepte me werkelijk overal naar toe; naar beurzen, proeverijen en internationale wijnhuizen.” En omdat –ie zijn ouders had beloofd om voor z’n 30e uit de horeca te stappen, begon –ie zijn eigen wijnhandel. Met succes. Door zijn klanten een wijntje, whisky of likeurtje van tevoren te laten proeven, weet hij zich te onderscheiden. “Wijn moet je beleven. Dat is ons motto”, zegt Stadman die de zaak samen met zijn vriendin Jeanet runt. Het maakt niet uit wanneer je komt, altijd heeft hij minimaal 70 producten openstaan om te proeven. Ook op maandagmiddag. Dankzij een speciale proefkast blijft ieder wijntje op zijn eigen temperatuur. “Veel mensen weten niet meer hoe een bordeaux of een Spaanse rioja moet smaken. Daarom staan de wijnen hier op smaak ingedeeld en niet op land. Dat is handig, want als je een bepaalde smaakstijl lekker vindt, kun je uit dat hele vak kiezen.” Wij denken in smaken. Zo hebben we ook een speciale paasselectie samengesteld. Vertel ons wat er op het menu staat, en wij zorgen voor een passend wijntje bij de verschillende gerechten!” Behalve de wijnliefhebber kan ook de liefhebber van gedestilleerd zijn hart ophalen bij Cruwijn. In de viermeter lange whiskywand staan ontelbare soorten –voornamelijk Schotse- whisky’s. Keurig gerangschikt op huis en ouderdom. Van Jack Daniels tot bijzondere flessen van Highland Park. En niet te vergeten: de private botteling-exemplaren, whisky’s getapt uit een vat dat Stadman exclusief met een paar collega’s uit de wijnhandel opkoopt. ‘162 of 759’, staat erop het etiket van een 12 jaar oude whisky. “Uit het vat zijn 759 flessen gehaald. En dit is nummer 162. Ook de verschillende soorten whisky’s kun je hier proeven. Want dat is ons doel: dat de klant met een goed product naar huis gaat.”