“Elkaar leren kennen op de Punter Kermis bij de zweefmolens”

ZUIDLAREN –  Afgelopen 4 februari waren Hillie en Piet Bennink zestig jaar getrouwd! Zij leerden elkaar kennen op de Punter Kermis bij de zweefmolens, het was liefde op het eerste gezicht. Piet Bennink is bekend in Zuidlaren en wordt ook Berend Botje genoemd, zijn eigen beeld stond altijd op de rotonde voor in Zuidlaren. Het echtpaar heeft in de ochtend de hele straat getrakteerd op gebak van de bakker en Piet zorgde voor muziek door het bekende draaiorgel van Zuidlaren uit te nodigen. Het orgel speelde in de ochtend nummer voor de hele straat. Het werd een prachtig straatfeest. Beiden genoten van de aandacht en belangstelling.

Piet Bennink ging in Vries naar school en zag op de Punter Kermis het meisje waar hij na vier jaar verkering en één jaar verloving mee trouwde. Dat meisje, Hillie Hamming ging in Zeijen naar school en was 15, toen ze met een vriendinnetje op de Punter Kermis bij de zweefmolen Pieter leerde kennen. Ze hebben die dag gedanst en hij heeft haar naar huis gebracht. Toen zij verkering hadden ging het koppel vaak op de brommer naar de Bioscoop in Zuidlaren, Hillie mocht dan achterop, en na afloop van de film gingen ze dansen. “Als ik groot ben wil ik in Zuidlaren wonen, wil ik een schiere vrouw, een zoon en een dochter,” zei Piet altijd toen hij klein was en al zijn dromen zijn uitgekomen. Op 4 februari 1961 zijn ze getrouwd en in 1962 naar Zuidlaren verhuisd, waar ze nu nog steeds in hetzelfde huis wonen. Ze kregen een zoon en een dochter en hebben ondertussen vier kleinkinderen waar ze heel trots op zijn, drie kleinzoons en één kleindochter.

De andere wens van Piet was om kunstschilder te worden, ook dat is uitgekomen. Naast zijn werk heeft hij vele kraantjespotten en melkbussen beschilderd, maar ook voor een ‘nachtwacht’ of zelfs een modern schilderij draait hij zijn hand niet om. Er zijn een aantal eetgelegenheden waar hij muurschilderingen voor gemaakt heeft. Hij heeft héél veel decors geschilderd en er zijn zeker drie praalwagens door hem ontworpen. Tegenwoordig beschildert hij klompen voor de molen ‘De Wachter’ en maakt tekeningen en schilderingen bij zijn gedichten en verhaaltjes voor het buurkrantje ‘Het Esblattie’, een naam die hij bedacht heeft. Piet is tot op heden erg betrokken bij het dorp Zuidlaren. Jarenlang heeft Piet voor de Sinterklaasoptocht gezorgd dat de vele Pieten en Sinterklaas er goed uitzagen. Ook was Piet betrokken bij de oprichting van de Buurtvereniging Noorder-Es, bedenker van de naam ‘Noord-es’ en vele jaren onderdeel van het bestuur. Daarnaast zat hij in de Historische Vereniging Gemeente Zuidlaren en is hij vrijwilliger bij het koren- en oliemolenmuseum ‘De Wachter’. Binnen het museum staat hij bekend als ‘Kiepkerel’ en als ‘Berend Botje’. Twee rollen die hem op het lijf geschreven zijn. En natuurlijk niet te vergeten zijn filmdebuut als Berend Botje in de film ‘Berend Botje’. Ze waren jarenlang lid van toneelvereniging DIO in Vries waar Piet de grime deed en héél veel decors schilderde.

Hillie heeft via de avond Mulo Engels geleerd en is met haar ‘Engelse les’ groepje zelfs naar Londen geweest. Zij staat liever wat minder op de voorgrond. Hillie is de agenda van Piet en zorgt ervoor dat alles in huis reilt en zeilt. De tuin is het paradepaardje van Hillie. Ze werkt met veel plezier in haar tuin, al merkt ze wel dat ze nu wat ouder wordt. Met het ontwerp van Piet en het onderhoud van Hillie hebben ze een waar paradijsje gecreëerd die hun al menig compliment heeft opgeleverd. “Na het werken in de tuin is het heerlijk lezen met de kat op schoot, even achter de laptop kruipen, of even WhatsApp videobellen met de kleindochter die in Gent woont,” aldus Hillie.

Hennie en Piet zijn nog altijd actieve mensen, al gaan de reizen niet meer naar andere werelddelen of landen zoals vroeger. Tegenwoordig blijven ze liever dichter bij huis. ‘s Winters wordt er gewandeld en ‘s zomers gefietst. Vooral de Achterhoek vinden ze beiden erg mooi, ze waren er tot voor kort vaak te vinden. Met de zus en zwager van Hillie gingen ze vaak een weekendje weg om een stad te bezoeken of voor een ‘fietsweekend’. Voor het stel is een wandeling van 5km een ‘ommetje’. Ze gaan ook nog elk jaar mee met de verrassingsreis van toneelvereniging DIO en de dagreizen georganiseerd door de voormalige werkgever van Piet. Het paar had zich erg verheugd op hun 60-jarig jubileum, maar corona gooit ook hier roet in het eten. Geen feest, geen bezoek. Maar, Piet zou Piet niet zijn als hij toch wat geregeld heeft, dus kwam er een draaiorgel en zorgde hij op die manier toch voor een feestelijke noot op deze dag.