‘Laatste Rustplaats’, een boek over de Oude Begraafplaats

EELDE – Op woensdag 29 mei presenteerde de Historische Vereniging Ol Eel haar boek ‘Laatste rustplaats’. De boekpresentatie vond plaats in de Herberg van Hilbrantsz in Eelde. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan de heer Henk Lammers, wethouder van de gemeente Tynaarlo en aan de heer Hilbrant Hartlief uit Paterswolde. Het boek gaat over de ‘Oude Begraafplaats’ aan de Kerkhoflaan te Eelde. In het boek is de geschiedenis van het begraven in het algemeen en in het bijzonder in Eelde beschreven. Tevens is in het boek een DVD opgenomen, waarop de namen, alsmede aanvullende persoonsgegevens, voorkomen van hen die hier tussen 1829 en 2018 zijn begraven.

De heer Jan ten Pas is de auteur van het geschreven woord van het boek. “Maar ik heb het zeker niet alleen gedaan hoor”, vertelt Ten Pas. “Het zoekwerk is verricht door Aaltje en Gert Kroon. Op basis van de door hun gevonden informatie heb ik het boek kunnen schrijven.” Op de Oude Begraafplaats in Eelde worden momenteel nauwelijks nog mensen begraven. “Zo’n vier of vijf begrafenissen per jaar is al redelijk wat”, legt Ten Pas uit. “Men wil de begraafplaats ook volledig afsluiten, en verder gaan op een andere. Hier is namelijk ook geen plek meer.” Dat is ook één van de dingen die aan bod komt in het boek ‘Laatste Rustplaats’. Verder worden de onderwerpen ‘Begraven door de eeuwen heen’, wetgeving en inrichting behandeld. “Ook heb ik in het boek een stuk geschreven over de gebruiken tijdens begrafenissen”, vertelt Ten Pas. “Bij begrafenissen zijn namelijk verschillende rituelen die men gebruikt. Daarnaast komen ook de diverse begrafenisverenigingen uit de regio, symbolen op graven, familiegraven, oorlogsgraven en de Spaanse Griep, waardoor veel slachtoffers zijn gevallen, aan bod.” Op de Oude Begraafplaats in Eelde liggen zo’n 5000 mensen begraven en er zijn zo’n 2500 graven. “In één graf liggen meerdere mensen begraven”, legt Ten Pas uit. “Dat was met name vroeger de norm. De naam die het meest voorkomt op de begraafplaats is ‘Hartlief’. Vandaar dat wij de heer Hilbrant Harlief een exemplaar van het boek hebben aangeboden.”

Het boek, dat is samengesteld door Geert Arends en tevens de lay-out heeft verzorgd, is te koop bij de Historische Vereniging Ol Eel voor €15,- per stuk.