VRIES – Sietse Hamersma: “Tien jaar geleden ben ik deze zaak begonnen samen met mijn vrouw. Zij was medisch secretaresse en ik zat in de muziek als dirigent en in het onderwijs. We wilden samen graag wat opstarten, het had ook een decoratiewinkel kunnen zijn. Mijn vrouw is namelijk erg creatief. Maar toen zijn we uiteindelijk hier terecht gekomen. We hebben het oude bruin café verbouwd tot restaurant en het liep hartstikke goed. We hebben een grote zaal, dus er was ruimte voor grote clubs, vergaderingen en partijen, maar ook mensen uit het dorp en uit de politiek. Van onze vaste gasten moesten wij het hebben. Als hobby heb ik de afgelopen jaren altijd nog een orkest in Friesland gedirigeerd. Het was voor mij fijn om er een avond uit te kunnen zijn, anders ben je tachtig negentig uur per week alleen maar op de zaak bezig. Daarnaast is het altijd een leuke combinatie geweest. We hebben veel concertjes gehad in de zaak, op ons terras, maar ook in de kerk hier tegenover. Dit zou het jaar zijn dat we wat minder zouden gaan werken, toen startte dit gedonder. In de eerste coronagolf hebben we de hele zaak helemaal opgefrist. We hebben geschilderd, opnieuw behangen, nieuwe vloer erin gelegd, nieuwe meubels en we hebben de twee grote biljart tafels verplaatst naar achteren. Toen we weer open mochten hebben we een kok in dienst genomen en dat ging heel goed, het waren een paar mooie maanden. Het was ook mooi weer buiten, totdat langzaam aan corona weer begon op te komen afgelopen september. Toen heb ik afscheid genomen van het orkest. Het was het genoeg geweest en we moesten beslissingen nemen. Mijn vrouw heeft toen weer een baan buitenshuis moeten oppakken en ik heb samen met de nieuwe kok en personeel gezorgd voor de zaak. In de tweede lockdown zijn we begonnen met bezorgen, dat liep in het begin goed. Maar daarna liep het steeds meer terug en op een gegeven moment moest er gewoon geld bij en toen was ik er klaar mee. Dat trek ik niet te lang meer. We hebben veel van onze reserves moeten gebruiken, geld dat voor later bedoeld was en dat is nu gewoon weg. Deze tweede lockdown is anders dan de eerste. Vorig jaar maart waren er op zich goede regelingen ter compensatie. Dat is nu minder goed geregeld. Daarom besloten we Kerst nog te draaien en er daarna mee te stoppen. De Kerstafhaal en bezorging liep heel goed, we hadden het heel druk en vervolgens hebben we in goed overleg afscheid genomen van de nieuwe kok. Vanaf één januari is het hele spul helemaal dicht en nu zit ik hier dus alleen in het pand, dat is heel onwerkelijk. Ik ben wel achter bezig voor een gastenverblijf, een appartement die ik kan verhuren, zodat dat in ieder geval de vaste lasten dekt. En ik hoop echt dat we in april of mei weer los kunnen met een nieuwe kok waarmee we al in overleg zijn. Deze plek heeft namelijk een echte dorpsfunctie.”